Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem igazán sikerült elérnünk semmit – Palkovics miniszterrel találkoztak a futárok képviselői

Ez a cikk több mint 1 éves.
Frissítés, 16:00

„Nem igazán sikerült elérnünk semmit”

– értékelte Kolesár András, a Futárok a Katáért szervezet képviselője a Palkovics László iparminiszterrel és kollégáival folytatott találkozót. Mint mondta, a hangulat feszült volt, nem nevezné egyeztetésnek, inkább ki lettek oktatva. A találkozón a miniszter mellett a sajtósa, a kabinetfőnöke, valamint Kutnyánszky Zsolt államtitkár vettek részt.

Elmondta, hogy Palkovics szerint a vállalkozások időnként bedőlnek, és ez ilyen műfaj. Kolesár szerint a minisztériumi hozzáállás az, hogy „így jártak” akik a kata adónem reformja után nem tudnak megfelelő adózási formát találni. Az is kiderült, hogy a minisztérium véleménye szerint a könyvelők meg fogják oldani a dolgot. Fény derült emellett több más kérdésben is a minisztérium álláspontjára:

  • Palkovics szerint a rezsicsökkentés most már igazságos (a furátok szerint nem);
  • a futárok úgy mentek a találkozóra, hogy a katás vállalkozókat képviselnék, ehhez képest csak a minisztériumban csak a futárok helyzetével voltak hajlandók foglalkozni;
  • a miniszter szerint jó lehetőség a fiatalok számára a 25 év alattiak adómentessége;
  • és véleménye szerint a parlamenthez kellene fordulniuk, ami – mint láthattuk – tud gyors döntéseket hozni. Az igazsághoz ez utóbbi kérdéssel kapcsolatban hozzátartozik, hogy általában kormánypárti javaslatok esetében.

Miután nem érték el amit akartak, a futárok folytatják a tiltakozásokat, és mindenkinek javasolták hogy csatlakozzon.

Legközelebb a Margit hídnál reggel hétkor tartanak tüntetést.

Noha a Technológiai és Ipari Minisztériumban nem folytatják a tárgyalásokat, megpróbálnak másokat is elérni a kormányban, például Varga Mihállyal szívesen találkoznának. Kolesár értékelése szerint

„az ispán úr maga közelébe engedte a jobbágyokat, majd elhajtotta őket, hogy tudják, hol a helyük.”

Ez utóbbival kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a bizonyára találó hasonlat ellenére Palkovics nem ispán.

Korábban írtuk:

Palkovics László iparminiszter fogadta irodájában, a Technológiai és Ipari Minisztériumban Kolesár Andrást, a Futárok a Katáért szervezet képviselőjét, miután hétfőn ígéretet tett rá a Várban.

Kolesár a találkozót megelőző sajtótájékoztatón emlékeztetett, hogy egy gazdasági válság közepén vagyunk, a helyzet pedig véleménye szerint csak rosszabb lesz. Ennek jegyében három követeléssel és két kéréssel érkeztek a minisztériumba.

A Futárok a Katáért három követelése:

  • vonják vissza a katatörvényt, gondolják újra az alapjairól tartsanak széleskörű társadalmi egyeztetést az érintettekkel;
  • ne bélyegezzenek senkit csalónak, tolják el a reformok bevezetését január elsejére;
  • tervezzék újra a rezsicsökkentés csökkentését, a kormány ne kapkodjon és vegye figyelembe a társadalmi igényeket és szükségleteket – előbb gondolkozzanak utána hozzanak törvényeket.

A két kérés:

  • a kormánymédia kérjen bocsánatot a leadócsalózott emberektől;
  • a kormány ne eszközöljön hasonló szigorításokat a közeljövőben.

Kolesár a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy noha húszévesen szeretne elköltözni otthonról, de ilyen rezsiárak mellett nem fog tudni. Hozzátette, hogy a kormány két nap alatt rántotta ki a szőnyeget az ő és sorstársai lába alól a szabályok egyik napról a másikra való megváltoztatásával. Véleménye szerint a katások szívesen adóznak, a kiszámíthatatlanság a problémájuk.

Kifejtette, hogy a kormány a katatörvénnyel és a rezsiárak megemelésével milliók megélhetését tette kockára.

Úgy vélik, a kormány átverte őket a választási kampányban, és a változtatások nagyon sok embert a szegénység szélére taszítanak. Emlékeztetett arra is, hogy míg a kormány szorgalmazza a fiatalok gyerekvállalását, ilyen körülmények között számára és más alacsony keresetű fiatalok számára nehéz lesz.

Nehezményezte, hogy a kormány nem konzultált szakszervezetekkel és más érintettekkel, és neki is véletlen folytán sikerült kiharcolnia a tárgyalást.

Palkovics és Kolesár hétfő este találkoztak a Várban Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke társaságában egy étteremben. Kolesár és Gelencsér nem voltak hivatalosak a vacsorára, amit a miniszter egyébként Vitézy Dávid közlekedésért felelős államtitkár (valamint a Közlekedési Múzeum igazgatója), valamint Mészáros Lőrinc egyik vasúti építőcégének vezérigazgatója, Sárváry István társaságában költött el.

A vacsorával kapcsolatban felmerült, hogy a vasútépítéssel, vasúti pályaépítéssel és korszerűsítéssel foglalkozó, állami megrendeléseket sorra nyerő V-Híd vezérigazgatója mégis miért vacsorázik magas rangú és befolyásos kormányzati döntéshozókkal.

További részletek a vacsoráról és az asztaltársaságról a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület alábbi posztjában:

Címlapkép: Czékmán Bendegúz / Mérce