Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A MEOSZ rezsivédelmet kér a fogyatékossággal élő embereket ellátó civil szervezeteknek

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége nyílt levélben fordult a kormányhoz, mert szerintük veszélybe kerültek a civil szervezetek, különösen a fogyatékossággal élő emberek ellátásáról gondoskodó egészségügyi és szociális, illetve szakellátást működtető, valamint köznevelési intézményt fenntartó civil szervezetek szolgáltatásai.

 

Az eltörölt rezsicsökkentés miatt ugyanis villamosenergia- és gázfogyasztásuk költségeit a továbbiakban emelt áron kell megfizetniük azoknak a civil szervezeteknek, akik például fogyatékossággal élő, tartósan beteg, idős, egyedül élő, hajléktalan vagy egyéb ok miatt szociálisan hátrányban lévő emberek ellátásáról gondoskodnak – mutat rá az egyesület.

Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke levelében arra kérte a kormány tagjait, Gulyás Gergelyt, Varga Mihályt és Palkovics Lászlót, hogy a civil szervezetek, különösen a civil fenntartású szolgáltatást nyújtó intézmények lakossági fogyasztónak minősüljenek, hasonlóan az önkormányzati és állami bérlakásban, valamint szálló férőhelyen élők felhasználási helyeinek üzemeltetőihez. Az elnök levelében hangsúlyozza, a fogyatékos emberek szükségletei megkövetelik a helyiségek magasabb hőmérsékleten tartását, illetve ellátásukhoz szükséges eszközök több energiát fogyasztanak.

„Mindez nem luxusból, hanem az állapotuk romlásának megelőzése, méltóságuk megőrzése céljából”.

A levélben arra is kitér a MEOSZ elnöke, hogy az országban több helyen előfordul, hogy ezeknek az intézményeknek nincs a hozzáférhető alternatívájuk, ezért a szolgáltatások megszűnése, intézmények bezárása azt jelenti, hogy az érintettek nem fogják megkapni a szakszerű, állapotukhoz igazodó és számukra, valamint családjaik számára elérhető ellátást. Ezen kívül számtalan olyan szolgáltatás is működik a fogyatékossággal élő emberek számára, amelyeket civil szervezetek nem intézményes keretek között nyújtanak. Kovács kihangsúlyozta, ezen szolgáltatások és intézmények működésképtelensége esetén hatalmas teher fog nehezedni a magyar állam „vállára”.

A MEOSZ ezért a kormányrendelet módosítását kezdeményezte; azt kéri, hogy a rezsivédelem vonatkozó szabályai legyenek érvényesek a civil szervezetekre, különös tekintettel az általuk fenntartott egészségügyi és szociális alap-, illetve szakellátását működtető valamint köznevelési intézményekre is. Mindezt annak érdekében, hogy a civil szervezetek és a fenntartásukban működő intézményeik valamint az általuk becsatornázott szaktudás által az érintettek – különös tekintettel a mozgáskorlátozott, illetve más fogyatékosságban érintett emberekre – egészségi állapotukhoz, egyéni szükségleteikhez és élethelyzetükhöz igazodó ellátásban részesülhessenek – zárul a közlemény.

Csütörtöki bejegyzésük szerint ugyanakkor nyitott fülekre találtak a kormánynál a fogyatékkal élő lakossági fogyasztókra vonatkozó árszabás tekintetében.

A rezsicsökkentés-csökkentés újabb részleteit közlő Magyar Közlöny tájékoztat a fogyatékossággal élőknek nyújtott kedvezményekről.

„Fogyatékossággal élő személy által használt tárgyi eszközök energiafogyasztása után a fogyatékossággal élő személy további kedvezményre jogosult. A kedvezmény mértékét és igénylésének eljárásrendjét kormányrendelet határozza meg”

– olvasható Magyarország hivatalos lapjában.

Címlapkép: pixabay.com