Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy bíró blokkolt egy 150 éves, abortuszt tiltó törvényt Nyugat-Virginiában

Ez a cikk több mint 1 éves.

Tera L. Salango bíró hétfői döntésével blokkolta a Nyugat-Virginia államban hatályos törvényt, ami szigorúan tiltja a terhességmegszakítást. A 150 éves törvény egyetlen kivételt enged, amikor az anya élete veszélyben van, minden más esetben akár 10 éves börtönbüntetést is kaphat az, aki elhajtja magzatát.

A Kanawha megyei körzeti bíróság bírája a nyugat-virginiai Női Egészségügyi Központnak (Women’s Health Center) adott helyt az 1800-as évekbeli tilalom elleni előzetes végzésben, mondván,

a bíróság fellépésének hiányában az állam egyetlen abortuszklinikája és betegei, „különösen azok, akik nemi erőszak vagy vérfertőzés következtében esnek teherbe, helyrehozhatatlan kárt szenvednek”.

„Talán amikor megalkották, ez a jogszabály elegendő volt. A mai világban azonban egyszerűen túl homályos ahhoz, hogy alkalmazni lehessen”

– mondta a bíró indoklásában a 19. századi törvényről, amely így – egyelőre – nem alkalmazható.

Patrick Morrisey főállamügyész elítélte a döntést, és úgy fogalmazott „sötét nap ez Nyugat-Virginia számára”. Elmondta, hogy hivatala fellebbezni fog a döntés ellen az állam legfelsőbb bíróságához.

A Nyugat-Virginiai Női Egészségügyi Központ június 24-én, azon a napon, amikor az amerikai Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte a törvény alkalmazhatóságát gyakorlatilag megszüntető Roe kontra Wade ítéletet, felfüggesztette az abortuszszolgáltatást. Az alkalmazottak több tucat abortusz időpontot mondtak le, attól tartva, hogy őket vagy betegeiket a régi törvény alapján büntetőeljárás alá vonhatják.

A Roe kontra Wade 1973-as ítélete azt mondta ki, hogy alkotmányellenes a művi terhességmegszakítás szabályozása az állami szintű törvényhozásban. A Jane Roe álnéven perlő Norma McCorvey 1970-ben vitte bíróságra Henry Wade dallasi államügyészt, a legfelső szintig elvitt ügyben pedig azt az egyensúlyt állapították meg az alkotmánybírák, hogy a nők alapjogai és az abortuszszabályozás egyensúlya akkor lesz meg, ha a terhesség 24. hetéig szabadon elvégezhetővé teszik az abortuszt.

A Mérce is beszámolt róla, hogy miután az amerikai Legfelsőbb Bíróság június végén hatályon kívül helyezte a Roe kontra Wade döntést, számos állam azonnal életbe léptette korábbi, vagy időközben elfogadott szabályozását, ami gyakran szinte teljesen ellehetetleníti az abortuszt.

A Legfelsőbb Bíróság döntése ellen annak kiszivárgása óta országszerte rengeteg tiltakozás zajlott az Egyesült Államokban.

(AP News)
Címlapkép: The Wellesley News