Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ezreket rövidít meg, hogy a kormány megszüntette a felnőttpelenkák tb-támogatását

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az egészségügyi, higiéniás termékeiről ismert svéd vállalat, az Essity magyarországi képviselete június végén arról értesítette a gyógyszertárakat, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) döntése értelmében a cég által gyártott  TENA Slip márkájú nadrágpelenkák lekerülnek a TB-támogatásban részesülő termékek listájáról.

Ahogyan arra a Pénzcentrum cikke is felhívja a figyelmet, az egészségbiztosítási alapkezelő döntésének értelmében a TENA termékeinek ára a jövőben a típustól és a kiszerelés méretétől függően 5 és 8 ezer forint között mozoghat. A gazdasági szaklap által megkérdezett gyógyszerész arra is felhívta a figyelmet, hogy a felnőtt pelenkák esetében alkalmazott 30 százalékos TB-támogatással rendelkező fogyasztói ár sokszor alacsonyabb, mint amennyiért a patikák be tudják szerezni ezeket a termékeket.

A NEAK döntése elsősorban azokat a társadalmi csoportokat érinti súlyosan, akinek a problémáival a kormány régóta nem hajlandó érdemben foglalkozni: ilyenek az idős betegek és a veleszületett fejlődési rendellenességekkel élők.

Az ügyben a Mérce telefonon érte utol Csordás Anettet, a központi idegrendszeri sérült gyermekek ügyéért küzdő Lépjünk, hogy léphessenek egyesület alapítóját. Csordás – aki országos ismertségre az otthonápolási díj megemeléséért folytatott civil kampány vezetőjeként tett szert –elmondása szerint a legnagyobb gondot az jelenti, hogy a piacon jelenleg nincsen jó minőségű alternatívája a TENA Slip termékcsaládnak, aminek következtében a gyermekeiket ápolók szülőknek súlyos, a mindennapokban jelentős kényelmetlenséget okozó kompromisszumokat kell kötniük.

Az aktivista – aki a tavalyi  előválasztáson Budapest 6-os számú, a VIII. és IX. kerület nagy részét magába foglaló választókerületben is megmérette magát – azt is nehezményezte, hogy az állam még a szociális alapon járó közgyógyellátás rendszerén keresztül sem biztosít megfelelő támogatást ezeknek a termékeknek a megvásárlásához.

Arról nem is beszélve, hogy a TB csak napi három pelenka összegében nyújt támogatását, ami ahogyan arra a Lépjünk, hogy léphessenek Facebook-oldalán kommentelő érintettek is felhívják a figyelmet, nem minden esetben elegendő mennyiség. Ennek következtében sokaknak  valódi segítség hiányában maguknak kell kigazdálkodniuk az a több tízezres összeget, melybe ezeknek az eszközöknek a megvásárlására kerül havonta.

Ráadásul Csordás elmondása szerint nem a nadrágpelenkák esete az egyetlen példája annak az elmúlt évekből, hogy a kormányzat megszünteti a tb támogatást egyes gyógyászati eszközökre, hasonlóan jártak el a kisebb méretű kerekesszékek kerekeinek vagy éppen a mozgásukban korlátozottak által használt alátétek esetében is.

Csordás Anett szerint ez a politika azokat az állampolgárokat és családtagjaikat bünteti, akiknek érdekérvényesítési képességi erősen korlátozottak és a nyilvánosság ritkán értesül az általuk megélt problémákról.

Az aktivista lapunknak arról is beszélt, hogy a TENA Slip nadrágpelenkák esetében nemcsak a tb támogatást szüntették meg, de azt az engedélyeztetési eljárást is körülményesebbé tették , amely ahhoz szükséges, hogy a gyógyszertárak árusíthassák ezeket a termékeket.

Csordás Anett elmondása szerint a Lépjünk, hogy léphessenek Közhasznú Egyesület elsődleges célja jelenleg a tb támogatás megvonása által érintettek körének felmérése. Ezt követően a forgalmazó céggel is szeretnének tárgyalásokat folytatni arról, hogy milyen méretű állami támogatásra lenne szükség. Csordásék a politikai döntéshozókra is igyekeznek nyomás helyezni annak érdekében, hogy megoldódjon a gyógyászati eszközök hozzáférhetősége.

Ennek részeként Novák Katalin köztársasági elnököt is felkeresték és az államfővé választása előtt a családokért felelős tárca nélküli miniszterként tevékenykedő politikus hivatalától azt az információt kapták, hogy utánanéznek a kérdésnek. Ezzel kapcsolatban telefonon kerestük az elnöki hivatal sajtóosztályát, ahol azonban cikkünk publikálásáig nem kaptunk választ arra a kérdésünkre, hogy jelenleg hol tart az ügy.