Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Drasztikus mértékben növeli a kormány a titkosszolgálatok személyi kiadásait

Ez a cikk több mint 1 éves.

A megszorítások és a megélhetési válság ellenére a kormány a közszférában mégis költségvetésemelést tervez, azonban nem a rendőrök, az orvosok vagy a tanárok fizetését emelné, hanem a Rogán Antal alá tartozó titkosszolgálatok dolgozóinak a bérét.

Jámbor András, a Párbeszéd országgyűlési képviselője tegnap egy Facebook-posztban írta le, hogy az új költségvetésben az egyik legjelentősebb tétel a Rogán Antalhoz tartozó titkosszolgálatok költségvetésének emelése lesz.

„Egy órája küldte be a kormány a friss módosító javaslatait a költségvetéshez, amelynek legjelentősebb tétele az, hogy a Rogán Antal alá tartozó titkosszolgálatok költségvetését 50%-al, 30 milliárd forinttal megemelik”

– olvashatjuk a tegnap esti posztban.

A Telex.hu mellett szerkesztőségünk is hozzájutott a 2023-as központi költségvetéséről szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító dokumentumokhoz, ami szerint 4 hivatal költségvetését emelné a kormány:

  • Az Alkotmányvédelmi Hivatal kiadásait 9,5 milliárd forinttal.
  • A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat kiadásait 14,4 milliárd forinttal.
  • A Nemzeti Információs Központ kiadásait 1,4 milliárd forinttal.
  • Az Információs Hivatal kiadásait 4,9 milliárd forinttal növelnék.

A dokumentumban feltüntetett emelések két kategóriába tartoznak „személyi juttatások” és „egyéb működési kiadások”. A Miniszterelnöki Kabinetirodának szánt milliárdok a dokumentum szerint elsősorban „személyi juttatások” finanszírozására fognak szolgálni.

Hogy ez pontosan mit jelent, azt nem tudhatjuk, de levonhatjuk belőle azt a következtetés, hogy vagy a jelenlegi dolgozók bérét fogják jelentősen növelni, vagy a fent írt 4 hivatal állományát tervezi jelentősen növelni a kormány.

Ez a költségvetésnövelés azért is számít egyedinek, mert a közszférában eddig nem volt jellemző, hogy a kormány a hasonló bérjellegű juttatásokat ily mértékben növelte volna.

Az újonnan Rogán Antal keze alá került magyar titkosszolgálat 2023-ban még több erőforráshoz fog jutni, ami a pegazus-botrány óta nem egy megnyugtató fejlemény. Azt nem tudjuk, hogy Magyarország mennyiért vásárolta meg a kémszoftvert, de az a Portfolói egy januári cikkéből kiderült, hogy Lengyelország közel 5,4 millió eurót fizetett a pegazusért, ami nagyjából 1,9 milliárd forintot jelent.

A szoftver árából és a 2023-as költségvetésből jól látszik, hogy a kormány fontosnak tartja a titkosszolgálatra költeni az ország vagyonát, kérdés, hogy ezt a pénzt az ország védelmére vagy saját polgárai ellen fogja használni az állam, mint ahogy azt a pegazussal is tette.

A pegazus mellett a „megbízhatósági vizsgálatok” is egy olyan titkosszolgálati eszköz, amit a kormány már bevetett saját népe ellen, azonban nem a Völner-féle korrupciók visszaszorításának, hanem a munkavállalók monitorozásának érdekében.

A Mérce kilenc részből álló sorozatban tárta fel a mélyállam (deep state) működését, ami a nagyban érintette a titkosszolgálatok működését, és a mélyállam működését, fogalmát.

A felkért filozófus és politológus szerzőink által, valamint az államtan és a politikaelmélet élenjáró kutatóitól közölt, magyarul először megjelenő írások révén mélyebb ismeretet nyújtunk a titkosszolgálat munkájáról, a titok logikájáról és a modern állam működéséről.

Az, ami alapvetően hallgat, most megszólíttatik.

A sorozatban szereplő cikkeket ITT találják.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán