Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az extrém hőségben a munkahelyi balesetek kockázata is megnő

Ez a cikk több mint 1 éves.

Sokkal több munkahelyi baleset hozható összefüggésbe a kánikulával, mint amit a munkahelyi statisztikákban rögzítenek – állapította meg a Kaliforniai Egyetem tavaly készült tanulmánya.

A tanulmány szerint a negyven milliós lakosságú Kaliforniában évente nagyjából 20 ezer munkahelyi baleset hozható összefüggésbe az extrém hőséggel.

A tanulmány összevetette a 2001 és 2018 között jegyzékbe vett, több mint 11 millió munkahelyi balesetet a nyári hőhullámok időszakával és azt találta, hogy a hőhullámok alatt rendre növekszik a munkahelyi balesetek száma.

Különösen veszélyeztettek a mezőgazdaságban dolgozók. Az amerikai statisztikai hivatal adatai szerint az átlagnál harmincötször valószínűbb, hogy egy mezőgazdasági munkás hőség okozta betegségben leli halálát.

A hőguta okozta halálesetek a mezőgazdasági munkások körében hazánkban sem példa nélküliek: a napi.hu 2014-es cikke beszámol egy nyári idénymunkásról, akit fólia sátorban dolgoztattak, és munka közben, hőgutában hunyt el, valamint egy segédmunkásról, aki hagymabetakarítás közben, szintén hőgutában hunyt el.

A hőség nem csak hőgutával fenyeget, de csökkenti az ember koncentráció képességét is, ezért a normális hőmérsékleten is balesetveszélyes üzemekben megnöveli a figyelmetlenség okozta munkabalesetek számát. A raktárakban és nagykereskedelemben dolgozók is több munkahelyi balesetet szenvednek a hőségben.

A Kalifornia Egyetem tanulmánya azt is megállapította, hogy  miután 2005-ben született egy törvény, amely ivóvíz, árnyék és hőségszünet biztosítására kötelezte a munkáltatókat, a hőséggel összefüggő balesetek száma csökkent.

Ezeknek biztosítását Magyarországon is előírja a törvény. Az Üzemi Szemle c. blog arra is felhívja a munkavállalók figyelmét, hogy a „melegszünet” a munkaidő része, ezért a szünet miatt kieső munkaidőt nem hajthatja be később a munkáltató.

Hőségszünetet akkor köteles elrendelni a munkáltató, ha a korrigált, effektív hőmérséklet (hőérzet) meghaladja a 24 °C-ot. Ezesetben óránként legalább 5 perces szünetet kell biztosítani. Igény szerint, de legalább félóránként italt kell is biztosítani. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága egy 2013-as felmérése szerint Magyarországon nagyjából minden ötödik munkahelyen gondot okozott, hogy bár védőital volt, a cég ivópoharat már nem biztosított.

Két napja a Technológiai és Iparminisztérium arról adott ki tájékoztatást, hogy a rendkívüli hőségben a minisztérium célzottan fogja vizsgálni, hogy betartják-e  a hőségriadóval kapcsolatos előírásokat a munkahelyeken. Rosszullét esetére a munkavállalónál mobiltelefonnak is lennie kell a munkaterületen.

Címlapkép: MTI/Balázs Attila