Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tiborcz István többségi tulajdonában lévő banktól vett fel hitelt a kamatot megemelő Diákhitel Központ

Ez a cikk több mint 1 éves.

Minapi hír, hogy a Diákhitel Központ Zrt. 2022. július elsejével 3 százalékponttal megemeli a szabad felhasználású, elsősorban lakhatásra és megélhetésre költött Diákhitel 1 kamatlábát, azaz az eddigi 1,99 százalék helyett 4,99 százalékos kamatot kell majd fizetnie a diákoknak. Ez a kamatemelkedés a Tiborcz István többségi tulajdonában lévő Gránit Bankot is gyarapítani fogja: 2021-ben a Diákhitel Központ Zrt. ettől a banktól hitelt vett fel.

A Diákhitel Központ Zrt. nem működik pénzintézetként, hanem maga is hiteleket vesz fel, és a jogszabályok szerint a magyar állam csak „készfizető kezesként” felel az intézet fizetési kötelezettségeiért. 2021-es éves beszámolójuk szerint januárban 15 milliárd forint keretösszegű „készenléti hitelszerződést kötött a Társaság a Gránit Bankkal”, július hónapban pedig „5 éves futamidőre, változó kamatozással, 10 milliárd forint összegben” kötöttek velük hitelszerződést.

Tiborcz István 2021 végén szerzett többségi tulajdont a Gránit Bankban a BDPST Zrt. cégén keresztül.

A szintén NER-érdekeltségébe tartozó MKB Banktól 2021 júliusában”5 éves futamidőre, fix kamatozással, 6,5 milliárd forint összegben” vett fel hitelt a Diákhitel Központ.

A Diákhitel Központ Zrt. egyébként egy harmadik kereskedelmi banktól, a Raifeissen Banktól is lehív hiteleket, valamint két állami bank, a Magyar Fejlesztési Bank és az Európai Fejlesztési Bank is finanszírozza.

A passzív időbeli elhatárolás a tárgyidőszak még el nem számolt bevételeit és forrásait helyesbíti. Ez alapján tudható, hogy a diákhitel központ zrt. 41 millió forintnál is magasabb hitelkamatot fizetett a gránit banknak 2021-ben. Forrás: a Diákhitel Központ Zrt. 2021-es éves beszámolója

A passzív időbeli elhatárolások a 2020-as beszámolóból. EKkor még nem volt a Gránit Bank többségi tulajdonosa Tiborcz István cége. Forrás

A Diákhitel Központ saját statisztikái szerint is elsősorban lakhatási és megélhetési költségekre fordítják a hallgatók a hitelt. A kamatemelkedés híréről egyelőre csak a Diákhitel Központ Zrt. honlapján, az Érdeklődőknek fül alatt értesülhettek a diákok, az érintettek elmondása alapján hivatalos értesítőt nem küldtek ki. Bár a kormányzat ún. Kamatstopot rendelt el 2022. január 1-jével a változó kamatozású jelzáloghitelekre, melyet meghosszabbítottak az idei év végéig, a Diákhitelekre ez nem vonatkozik. (Lásd bővebben ebben a cikkünkben.)

A hírt a Nem kinövöm, hanem ez egy komoly politikai mozgalom mém-oldal szúrta ki.

Címlapkép: Orbán Viktor/ Facebook