Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szép csendben emelkednek nagyot a Diákhitel 1 kamatai

Ez a cikk több mint 1 éves.

A válság ellenére is stabil kamatokat hirdető Diákhitel Központ Zrt. 2022. július 1-jével megemeli a szabad felhasználású Diákhitel 1 kamatlábát mintegy 3 százalékponttal, olvasható a cég honlapján. Bár a kormányzat ún. Kamatstopot rendelt el 2022. január 1-jével a változó kamatozású jelzáloghitelekre, melyet meghosszabbítottak az idei év végéig, a Diákhitelekre ez nem vonatkozik. Így lehet, hogy a továbbiakban 1,99% helyett 4,99%-os kamattal fognak ketyegni az egyetemistaként lakhatásra és megélhetésre felvett hitelek.

A Diákhitel 1 (DH1) konstrukció egy szabad felhasználású hitel, melyet tavaly rekordmennyiségben, 19 000 hallgatónak folyósítottak, mintegy 16,4 milliárd forintnyi értékben. És pont 2020 májusában emelték mintegy duplájára az igényelhető összeget havi 70 000 forintról havi 150 000 forintra – az akkor befejeződő szemeszterre visszamenőlegesen megigényelhetően is.

A Diákhitel Központ saját statisztikái szerint a hallgatók az igényelt hitelt javarészt lakhatási költségek fedezésére fordítják, kisebb részben informatikai és tanulmányi eszközre, valamint megélhetési(!) költségek finanszírozására. A hitel már a folyósítás napjától kamatozik – egészen eddig csupán 1,99%-os kamattal.

A kamatemelkedés tényéről nem találni online máshol információt, csak a Diákhitel Központ honlapján – furcsa módon – az Érdeklődőknek fül alatt, ahol az 1,99%-os kamatot csillagozva lábjegyzetelték tájékoztatásul, hogy 2022. július 1-jétől már 4,99%. Valószínűleg a Diákhitel Központ az Üzletszabályzatban és kormányrendeletben foglalt kötelezettségének eleget tehetett, mely úgy fogalmaz, hogy:

„[A Diákhitel Központ jogosult a] kamat mértékét megváltoztatni, és azt köteles legkésőbb az adott naptári félévet megelőző 7 nappal két országos napilapban, a www.diakhitel.hu honlapján közzétenni, és a felsőoktatási intézményeknek a hirdetőtáblán való közzététel céljából megküldeni.”

Csak tippelni tudnék, hogy vajon melyik pénteki országos napilapban lett közzétéve – várom az olvasók találatait, ha esetleg fogyaszt még bárki print sajtót. A felsőoktatási intézmények pedig remélhetőleg a hét folyamán értesítik majd hallgatóikat a tanulmányi rendszer felületein is, nem csak a „bezárt” egyetemek üres folyosóit fogja (ha fogja egyáltalán) díszíteni az információ. Két érintettel beszéltünk, akik nem kaptak írásos értesítést a kamatláb emeléséről a Diákhitel központtól.

Levélben fordultunk a Diákhitel Zrt.-hez a fentiekkel kapcsolatban, egy olvasónk pedig közadatigénylést is adott be. A beérkező válaszokkal frissítjük majd a cikket.

Az emelkedés jelenleg – a 2021. évi jelentés számai alapján – mintegy 167 milliárd forint tartozást érinthet, melyből mintegy 101 milliárd forintnak úgy emelkedik meg,  nem várt módon, a kamatlába, hogy még 5 évnél hosszabb a hitel várható futamideje.

A 2019/2020-as tanévben a leggyakoribb igényelt összeg az akkori maximális havi 70 000 forint volt (és átlagosan havi 61 614 forint), tehát joggal feltételezhetjük az emelkedő albérlet és élelmiszerárak világában, hogy egy átlagos hallgató szabad felhasználású hitele a havi 120 000 forintos összeg környékén mozgott és mozog.

Egy most egyetemi alapképzésen diplomát szerző és mesterképzésen továbbtanuló hallgatónak ez az emelkedés azt jelenti, hogy a 3 éves alapképzési időszaka alatt mintegy 3,35 millió forint értékben felvett hitele – az első félévben csak 350 000 forintos maximummal számolva – összesen 3,45 millió forint tartozást jelentett számára a mai napig. Ez a tartozás az eddigi várakozásai szerint ez év végéig mintegy 35 000 forinttal emelkedett volna; ehelyett az új 4,99%-os kamattal számítva az év végéig a tartozása 86 000 forinttal fog emelkedni.

Ez az elképzelt hallgató, ha a mesterképzése alatt nem tudja előteremteni a törlesztéshez a pénzt, akkor – feltételezve, hogy később nem emelkedik tovább a diákhitel kamata –  a 70 000 forintos emelkedés helyett mintegy 175 000 forintos emelkedésre számíthat 2023-ban, tehát a 3,55 millió helyett a 2023.12.31-i egyenleg értesítőben 3,715 millió forint tartozást fognak a számláján szerepeltetni.

A mesterképzés végére összesen 280 000 forinttal (az idei nettó minimálbér több, mint kétszeresével) többel fog tartozni, mint eredetileg tervezte. Mindez persze akkor igaz, ha feltételezzük, hogy az új hitelkamatok mellett további diákhitel folyósítását a mesterképzése alatt nem fogja igényelni.

A DH1 törlesztését nem kell elkezdeni a hallgatói jogviszony megszűnésétől számított 4 hónapig. Ezután pedig kötelező jelleggel két éven át csak az előző év október 31. napján érvényes minimálbér 6%-ának 1/12 része, a harmadik évtől kezdve pedig mindig a két évvel korábbi, éves bruttó jövedelem 6%-ának 1/12 része. Mindazonáltal a fenti példából kitűnik, hogy érdemes lehet elkezdeni törleszteni már azelőtt, hogy a jogviszony megszűnne.

Természetesen minden egyes helyzet más és más. Vannak, akiknek ennél nagyobb diákhitel tartozásuk van, és vannak, akiknek kevesebb. A nagyobb tartozást felhalmozókat nyilvánvalóan nehezebben fogja érinteni ez a kamatváltozás, mint az alacsonyabb hitelt görgetőket. Azonban

a kormányzat és a Diákhitel Központ is eddig büszkén hirdette, hogy ebből tudják hallgatók finanszírozni a lakhatásukat, eszközeiket, könyveiket. Ez a gyakorlat jelentősen drágul, és ez a korábban felvett hitelekre is érvényes, nem csak az új igénylőkre.

Az egyébként is nehéz helyzetben lévő még hallgatók és pályakezdők pénzügyi lehetőségeit rontja a kialakult helyzet, miközben már amúgy is szorongatta őket az emelkedő élelmiszerárak és a lakbér terhe, valamint az elszálló infláció mellett a negatív reálkereset növekmény kilátása. Az pedig nehezen magyarázható, hogy az MNB évek óta hangoztatott javaslata a jelzáloghitelek esetén a fix kamatozású hitelfelvétellel és a fixesítéssel kapcsolatosan nem szivárgott le a diákhitelezésbe.

Fennmaradt a változó kamatozású rendszer, aminek veszélyeiről évek óta szólt a fáma, és aminek a kamatstopjából (lévén ez egy fedezetlen hitel, nem jelzáloghitel) a hallgatók és a már diákhitellel rendelkező pályakezdők kimaradtak.

A továbbiakban pedig lehet, hogy felkészülhetnek a kötött felhasználású Diákhitel felvevői is, ugyanis az önköltséges képzések finanszírozására felvehető Diákhitel 2 – melyet már majdnem minden harmadik önköltséges hallgató igényel –  szintén változó kamatozású hitel. Eleve magasabb volt a kamatozása az elmúlt pár évben, mint a Diákhitel1-é, és csak az állami kamattámogatás keretében kerül az egyenleg értesítőre 0 forintos kamat…