Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A vétó felfüggesztésének ára: Törökország máris 33 ember kiadatását kéri Finnországtól és Svédországtól

Ez a cikk több mint 1 éves.

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, Törökország nem blokkolja tovább Svédország és Finnország NATO-csatlakozását, akik az orosz-ukrán háború kitörése után kérték felvételüket a katonai szövetségbe. Korábban a tagországok közül egyedül Törökország jelezte, hogy vétózni fogja a csatlakozást, azzal érvelve, hogy Svédország és Finnország „terroristákat rejtegetnek”, nem hajlandók kiadni Ankarának főként a PKK-val (Kurdisztáni Munkáspárt), részben a Fetö-vel (Fethullah Gülen Amerikában élő muszlim prédikátor által alapított mozgalom rövidítése, amely Erdogan szerint a 2016-os török puccskísérlet mögött áll) összefüggésbe hozható személyeket, valamint pénzzel és fegyverrel is támogatják  a „terrorszervezeteket”.

A török kormány a vétózás mellőzéséért cserébe PKK, a velük szövetséges Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia, valamint a Fetö tagjainak kiadatását követelte, továbbá a 2019 októberben indított észak-szíriai török offenzíva miatt elrendelt svéd fegyverszállítási embargó feloldását (Svédország rendelkezik az egyik legnagyobb európai hadiiparral). Tegnap még csak valószínű volt, mostanra biztossá vált: Ankara megkapta amit akart – így fogalmaz maga a török külügy is.

„A NATO-főtitkár elmondta: a finn és a svéd kormány vállalta, hogy együttműködik Törökországgal a terroristagyanús személyek kiadatásában a jogállamiság keretein belül, a nemzetközi egyezményeknek megfelelően. Továbbá az esetleges török vétó miatt Stockholm módosította a terrorizmus-ellenes törvényét.” –  írja az MTI.

Tóth Csaba elemző cikkében a Mércén felhívta a figyelmet: az észak-európai országok Törökország imperializmusát szolgálnák ki az orosz imperializmustól való félelmükben. Ugyanis Törökország saját birodalmi törekvése, hogy minden módon megakadályozza egy önálló kurd-állam létrejöttét Észak-Szíriában, többek között azért, mert jelentős kurd kisebbség él Törökországban, elnyomásban. A szemünk előtt zajló népírtást és a kurd szabadságharcot a Mércén folyamatosan követjük.

Most, hogy Svédország és Finnország kötélnek állt,

a török követelés szerint 33 „terroristát” kell a török hatóságoknak átadniuk. Finnország a Kurdisztáni Munkáspárt és a Fetö hat-hat tagját, Svédország pedig a Fetö tíz és a PKK tizenegy tagját szolgáltatja ki a török igazságszolgáltatásnak.

Ezzel a lépéssel Svédország feladja menedékhely státuszát, ugyanis a második világháború és a hidegháború egyik legnagyobb semleges európai országaként a világ minden részéről érkező politikai disszidensek menedékhelyének számított eddig. Nem tudjuk név szerint kik vannak rajta a listán, de rajta lehet például Amineh Kakabaveh kurd politikus és svéd parlamenti képviselő is. Amineh Kakabaveh, aki a törökországi kurdok önrendelkezéséért és jogaiért számtalanszor vetette már be befolyását, valamint mielőtt Svédországba menekült volna az iráni kommunista Komala gerillacsoportnak és marxista pártnak volt a tagja, nyilatkozata alapján teljesen biztos benne, hogy ő az egyik, akit a török elnök börtönben akar látni.

Azonban nem csak 33 európia politikai menekült kiadatásáról van szó, hanem hosszabbtávon a Törökország kurdok elleni hadjáratának nyugati támogatásáról is: Erdoğan tegnap elmondta, hogy ő és Biden megvitatják majd az új F-16-os vadászrepülőgépek és modernizációs készletek beszerzéséről szóló, megrekedt megállapodást. Azaz Washington hajlandónak mutatkozhatott az évekkel ezelőtti, Ankara külpolitikai ámokfutása és emberi jogsértései miatt felfüggesztett vadászgép-eladások újraindítására.

Frissítés: Korábbi címünkkel  – A finn és a svéd kormány kiadja a kurd „terroristákat” Törökországnak – ellentétben Svédország és Finnország még csak elvi elköteleződést vállalt a „terroristagyanús személyek” kiadatásában.

Címlapkép: KurdishStruggle, Flickr