Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Atomenergia Hivatalnak aggályai lehetnek a talajsüllyedés miatt, Szijjártó ennek ellenére felpörgeti Paks II-t

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Direkt36 oknyomozói a Telexen írták meg szerdán, hogy az Országos Atomenergia Hivatalt (OAH) – értesüléseik szerint – leginkább a Paks II beruházás helyszínén található aktív törésvonal menti különböző arányú talajsüllyedés aggasztja.

Bár a szakértők szerint ez a jelenség veszélyeztetheti az új atomerőmű-blokkot, Süli János, a beruházásért korábban felelős tárca nélküli miniszter úgy vélte, a talajsüllyedéssel járó problémákat tudják majd kezelni , a beruházás presztízsének pedig ártana, ha a kijelölt telephelyen belül új helyszínt kellene keresni.

Sülitől az új kormányban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vette át a Paks II projekt felügyeletét, ő pedig – elődjéhez híven – az aggályok ellenére is mindenképp haladni szeretne lehetőség szerint az atomerőmű-blokkal. A projekttel kapcsolatos új lendület hangsúlyozására például eldicsekedett azzal is, hogy két alapozással összefüggő munkára engedélyt kaptak az OAH-tól, miután persze a kormány egy 2020 májusában elfogadott jogszabálymódosítással tette lehetővé az ilyen jellegű munkálatok külön engedélyeztetését.

Jávor Benedek zöld politikus, korábbi Európai Parlamenti képviselő az ukrajnai háború kitörése után korábban Facebookon tette közzé kétségeit a Paks II. projekt megvalósíthatóságával kapcsolatban.

„Hogy az Ukrajna elleni orosz agresszióval a Paks2 projektnek vége, az mára a kormány számára is nyilvánvaló kell, hogy legyen. A bevezetett pénzügyi (a paksi projektet finanszírozó VEB Bank tiltólistára kerülése) és technológiai export-import korlátozások csakúgy, mint az általános geopolitikai kockázatminimalizálás jegyében az orosz együttműködések felszámolása mind politikailag, mind praktikusan megvalósíthatatlanná teszik a beruházást.”

Az Orbán-kormány azonban továbbra is rendíthetetlen híve a projektnek, maga a miniszterelnök is többször nyilatkozott úgy, hogy az új blokk nélkül képtelenség lenne a megfizethető energia fenntartása.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher