Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy hétre leáll Nagy-Britannia a ma kezdődő történelmi sztrájkok miatt

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az elmúlt száz év legnagyobb vasúti sztrájkja kezdődik ma az Egyesült Királyságban, miután a brit kormány nem tudott megállapodni a Vasúti, Tengerészeti és Közlekedési Dolgozók Szakszervezetével (RMT). A 24 órás leállásokra kedden, csütörtökön és szombaton kerül sor, de a munkabeszüntetések a hét további napjaink közlekedését is befolyásolják majd – mivel az éjszaka esedékes karbantartási munkálatokat sem kezdik el a sztrájknapokon. Az egyébként szokásos 20 000 járat helyett a mai napon 4500 vonat indul csak el, ami a sztrájkban közvetlenül nem résztvevő skót és walesi szolgáltatásokat is érinti.

Amint arról korábban beszámoltunk, a vasúti közlekedésben dolgozók a járványt követő megszorítások ellen tüntetnek ily módon, mivel az ország kormánya

mintegy 2 milliárd fontot vonna meg idén és jövőre a vasutasoktól,

ami egyben azt is jelentené, hogy az évek óta változatlan bérük 2024-ig biztosan nem emelkedne. A megszorítás első jelei már az év elején észlelhetőek voltak. Az utazás költségei máról holnapra 9 éve nem tapasztalt mértékben emelkedtek.

A bérek befagyasztása, a vasút alulfinanszírozása és az aggodalom, hogy a 16 vasúti társaságot egybefogó Vasúti, Tengerészeti és Közlekedési Dolgozók Szakszervezetétől (RMT) megvonják a jogot a kollektív tárgyalásokhoz, vezetett ahhoz, hogy a zömmel magántulajdonban álló szervezetek a sztrájk mellett döntöttek.

A vasúti dolgozókhoz kedden a londoni metró munkásai is csatlakoznak, így az angol főváros közlekedése is megbénul ma.

Az RMT és a munkáltatók közt még hétfőn is folytak tárgyalások, a szakszervezet vezetője szerint itt 2-3%-os béremelési ajánlatot kaptak, amit visszautasítottak, mivel az RMT a 11%-os infláció mellett legalább 7%-os emelést szeretne elérni.

A londoni metróban decemberben folyamatosak voltak a járatkimaradások, köszönhetően a metróvezetők sztrájkjának. A munkabeszüntetés és az arra adott, nem ritkán igencsak leegyszerűsítő kritikák, valamint a sztrájk a közösségi közlekedésben dolgozókat képviselő hazai érdekvédelmi szervezeteknek fontos tanulságai kapcsán a Mérce a munkabeszüntetést szervező szakszervezettel is felvette a kapcsolatot.

(via. TheGuardian)