Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem feledkezhetünk meg az Ukrajnából menekülő nőkről, adománygyűjtést indít három nőjogi szervezet

Ez a cikk több mint 1 éves.

Kéthetes adománygyűjtő akcióba kezdett a NEM! – Nők Egymásért Mozgalom a Patent Egyesület és az EMMA Egyesület az ukrajnai háború elől menekülő nők és lányok számára.

A nőjogi szervezetek arra igyekeznek felhívni a figyelmet, hogy szomszédunkban immár több mint száz napja, jelenleg is háború dúl, melynek hatására nők és a hozzájuk tartozó gyerekek tömegesen kerülnek kiszolgáltatott helyzetbe. A háború kitörésekor megindult hatalmas adományozási hullám azonban mára lecsendesedett, egyre kevesebb felajánlás és célzottan az igényekre reagáló adomány érkezik.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) napi híradásai alapján nem csökken a menekülők száma, szinte minden nap mintegy tízezren érkeznek Ukrajnából Magyarországra. Bár az ORFK csak arról közöl külön adatokat, hogy a vonattal Budapestre érkezők között hány gyermek van, fontos megjegyezni, hogy összességében is nagyon sok nő és gyerek menekül hazánkba a háború elől, a hadköteles férfiak ugyanis továbbra sem hagyhatják el Ukrajnát (bár egy ezt ellenző petíció épp a napokban került az ukrán kormány elé).

Amellett, hogy fontos tudatában lenni, hogy a háború alatt a nők elleni erőszak, a nők kizsákmányolása is még súlyosabbá válik, mint „békeidőben” – legyen szó akár Ukrajnáról, akár egy elvileg biztonságot nyújtó országról -, állampolgárként sokat tehetünk a menekült nőkért és lányokért azzal, ha odafigyelünk a segítő szervezetek kéréseire, és olyan, kifejezetten női termékeket adományozunk, amelyekre szükség van.

„Solidarity with our Ukrainian sisters” / „Szolidaritás ukrán nővéreinkkel” felirat Budapesten 2022. március 8-án, nőnapon.

A kéthetes adománygyűjtő akciót szervező nőjogi szervezetek most az alábbi felajánlásokat várják:

  • újszülött autósülés,
  • babakocsi,
  • tini-méretű (max 165 centi magas, kislányos testalkatra való) nyári női ruhák;
  • fehérneműk S,M,L (bugyi, melltartó),
  • papucs (35, 36, 37, 38, 39 méret),
  • hálóing, fürdőköntös kórházi tartózkodáshoz (S, M, L),
  • törülköző,
  • menstruációs betét, tisztasági betét, intim törlőkendő,
  • tusfürdő, dezodor, sampon, hajbalzsam, kézkrém,
  • popsitörlő, babakrém, babasampon, baba tusfürdő.
A kéthetes adománygyűjtő akció a Gólya Presszóban zajlik, ahol egy dobozba lehet helyezni a kisebb adományokat, míg a nagyobb hozzájárulásokról (pl. babakocsi) a [email protected] email címen érdemes egyeztetni. Az akció július 3-áig tart.