Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több száz ukrán menekült család vált hajléktalanná, hiába ígért lakhatást nekik az angol kormány

Február vége óta legalább 480 ukrán gyermekes család és 180 egyedülálló felnőtt kért lakhatási segítséget a helyi tanácsoktól Nagy-Britanniában – számol be róla Guardian.  A menekültek kifejezetten olyan vízum-konstrukcióval érkeztek a szigetországba, amely lakhatást kellett volna biztosítson számukra.

Habár a kormány megígérte, hogy az Otthont az ukránoknak (Homes for Ukraine) program és a családi vízum-konstrukciók biztosítani fogják a lakhatást a menekültek számára, néhány hónap alatt sok elhelyezés meghiúsult, mert a lakhatást felajánló civilek visszamondták őket – június 3-ig 145 elhelyezés végződött hajléktalansággal.

„Csalódottak vagyunk, de nem lepődtünk meg. Mindig is kockázatot jelentett, hogy a kiszolgáltatott, traumatizált menekülteket a Facebookon megismert idegenek jóindulatára bízzuk.” – nyilatkozta Lauran Scott a Refugees at Home (Menekültek otthon) nevű civil szervezet ügyvezető igazgatója.

A Guardiannak nyilatkozó, 37 éves Anna a háború a háború kitörésekor férjével és hároméves kisfiukkal együtt menekült el Kijevből. Március végén érkeztek Nagy-Britanniába, egy négytagú család ajánlott fel nekik lakhatást. Ám a kezdeti lelkesédes hamar alábbhagyott, a vendéglátóik egyre kevésbé voltak barátságosak, hamarosan újra utcára kerültek. „Kétségbe voltunk esve, és úgy éreztük, hogy nincs más lehetőségünk, mint visszamenni Ukrajnába” – mondta el a lapnak Anna. Végül a Refugees at Home segített őket elhelyezni egy másik családnál.

Anna története a rendszerszintű hiányosságokra mutat rá az angliai menekültellátásban: sok más nyugati országhoz (köztük hazánkhoz) hasonlóan a szigetországban is részben a civilekre és a civil szervezetekre hárul a menekültek ellátásának feladata, az állam mossa kezeit.

Lisa Nandy parlamenti képviselő szerint habár a britek elképesztő nagylelkűségről tettek tanúbizonyságot, a kormány szánalmasan elbukott, ugyanis nem vette ki a részét a feladatokból.

„A minisztereket jobban érdekelte a nagyzolás a televíziós adásokban, mint a munkájuk elvégzése.”

Idehaza sem volt zökkenőmentes a menekültek ellátása, erre mutatott rá a szállásadója által zaklatott menekült nő esete is. Akkor az eset kapcsán Dr. Nógrádi Noá nőjogi szakértőt kérdeztünk arról, hogy milyen rendszerszintű hiányosságok vezettek a menekült nőt ért atrocitásig.

A szakértő kihangsúlyozta: a magyar állam nem volt felkészülve a válságra, így a sok különböző, alulról jövő kezdeményezés próbálta ellátni azt, amit a gyakorlatban nem létező intézményrendszerünknek kellett volna. Ez a fejetlenség könnyen vezet akár visszaélésekig, ahogy az a magyar példán is látszik. Az angliai párhuzamból kitűnik: a működésképtelen államot más országokban sem tudja pótolni az állampolgárok jóindulata és vendégszeretete.

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt