Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

403 helyett 620 dolgozót rúghatnak ki az újpesti Tungsramnál

Ez a cikk több mint 1 éves.

Déri Tibor, Újpest polgármestere Facebook-posztban számolt be róla, hogy az 403 helyett 620 dolgozó lehet érintett az újpesti Tungsram csoportos létszámleépítésében. Így ezektől a dolgozóktól, akár mindtől, öt lépcsőben, decemberig válhat meg a cég.

Az újpesti üzemben Déri Tibor szerint jelenleg is áll a munka, mert a szolgáltató a tartozások miatt nem ad gázt a telephelynek. A polgármester posztja szerint augusztus 2-án lesz a csődtárgyalás, több mint 1200 beszállítóval kell megegyezni ahhoz, hogy az újpesti üzem folytathassa a működését – leépítések pedig így is, úgy is lesznek.

Sallai Gábor, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke a lapunknak elmondta, hogy a döntésnek leginkább adminisztratív okai lehettek: a munka törvénykönyvének értelmében amíg a most bejelentett csoportos létszámleépítés nem megy végbe, nem emelhetik meg a munkáltató az érintett dolgozók keretét, azaz direkt a maximális számot mondhatta be a Tungsram.

A szakszervezeti vezető szerint a hírt enyhíti, hogy munkavállalók átvételének megkönnyítésére szervezett, közel egyhetes állásbörze nagyon jól sikerült.

„Mindenki meg fogja találni a helyét”

Mint arról a Mérce is többször beszámolt, a Tungsram fényipari nagyvállalat április végén jelentette be, hogy megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását, ezért 1600 (azaz így már 1817) dolgozóját elbocsátja több ütemben az év végéig. A Tungsram a magyar kormány stratégiai partnere

A létszámleépítés legnagyobbrészt a gyári dolgozókat érinti a cég mind az öt gyárában, azaz Budapesten, Hajdúböszörményben, Kisvárdán, Nagykanizsán és Zalaegerszegen is elbocsátásokra kerül sor az év második felében. Elsőként a kisvárdai és hajdúböszörményi gyárakban indul a leépítés. Az első ütemben érintett dolgozók elbocsátására 2 hónap múlva kerül sor.

A 19. század óta működő cég elbocsátott dolgozóinak sorsát a Mérce szorosan követi, erre a linkre kattintva elérhetők eddigi írásaink a témában.

A hír kapcsán kerestük a Tungsramot is , cikkünket frissítjük a kommentárjukkal.

Címlapkép: MTI/Varga György