Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szerdáig jelentkezhetnek a sztrájkban részt vett tanárok a Tanítanék sztrájkalapjába

Ez a cikk több mint 1 éves.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy a kormányzat milyen kemény retorziókat vetett be azokkal a pedagógusokkal szemben, aki részt vettek a két legnagyobb tanárszakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezet (PSZ) által szervezett sztrájkban.

Ezért a Tanítanék Mozgalom úgy döntött, hogy közösségi adományozásból létrehoz egy sztrájkalapot, melynek célja a nehéz anyagi helyzetbe került pedagógusok támogatása.

A 2016-os tanártüntetések szervezésében jelentős szerepet vállaló civil mozgalom sztrájkalapból azok kaphatnak egyszeri támogatást, akik a  munkabeszüntetésben vagy a polgári engedetlenségben való részvételük miatt fizetéslevonásban részesültek.

Ahogyan azt a mozgalom egyik vezetője, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban tanító Törley KatalinMércének elmondta, az alap létrehozásának gondolata már a sztrájkhullám kezdetekor felmerült. A Tanítanék Mozgalom egyik legfőbb célja a kezdeményezéssel, hogy azoknak a tanároknak is segítséget tudjon nyújtani, akik nem tagjai a PDSZ-nek vagy a PSZ-nek és így nem részesülhetnek a két érdekvédelmi szervezet által a tagság számára fenntartott sztrájkalapból.

Azonban ahogy a Kölcsey-ben francia szakos tanárként dolgozó Törley lapunknak elmondta, a sztrájkalap létrehozásában szorosan együttműködtek a Humán Platform nevű civil kezdeményezéssel, valamint a PDSZ Oktatással a Demokráciáért nevű alapítványával, amely a beérkezett adományok kifizetésében segédkezett.

Törley Katalin elmondása szerint az adománykampány sikerét mutatja, hogy körülbelül 42 millió forintot gyűjtöttek össze a sztrájkalap számára.

A több száz adakozók között voltak olyanok, akik igen jelentős, milliós értékű támogatással járultak hozzá a sztrájkban való részvételükért retorziókban részesülő pedagógusok megsegítésére. De sok, a tanárok ügyével szimpatizáló átlagember is felajánlott párezer forintot a sztrájkalapba és jelentős összeg folyt be a noÁr mozgalommal közösen szervezett szolidaritási koncert jegybevételéből is. Törley elmondása szerint ez az 42 millió forint arra is elég, hogy előre felkészüljenek azoknak a pedagógusoknak a támogatására, akik szeptembertől esetleg a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium tanáraihoz hasonlóan polgári engedetlenségi akcióval kívánnak tiltakozni az oktatási rendszer kivéreztetése ellen.

A Tanítanék Mozgalom sztrájkalapjába június 15-ig, tehát e hét szerdáig lehet jelentkezni ennek az űrlapnak a kitöltésével.

A sztrájkalapból való részesedés előfeltételei

  • Az alapból azok részesülhetnek, akik 2022. március 16-tól kezdődő határozatlan idejű sztrájkban vettek részt, vagy egy polgári engedetlenségi akcióhoz csatlakoztak.
  • A PDSZ Oktatással a Demokráciáért Alapítványa, a Tanítanék Mozgalom, valamint a Humán Platform Egyesület a beérkező adományokból április hónapban a jogosult igénylőknek a sztrájk, illetve polgári engedetlenség miatti munkabér levonásukat napi 5.000 Ft – összesen max. 30.000 Ft – segéllyel tudja kompenzálni.
  • A kifizetés feltétele az alábbi űrlap 2022. 06. 15. határidőig történő hiánytalan kitöltése, és a levonást igazoló bérjegyzék, vagy bérjegyzékek csatolása.
  • Amennyiben olyan bérjegyzéke van igénylőnek, melyen munkáltató nem tünteti fel külön a besorolás szerinti és a tárgyhavi illetményt is, úgy  egy korábbi olyan bérjegyzék megküldésése is szükséges, mely nem tartalmaz levonást.
  • Igénylő kötelezettséget vállal, hogy fenti okokból bekövetkező bérkiesése miatt máshonnan nem kapott segélyt, kompenzációt.
  • Amennyiben a beérkező igények meghaladják a rendelkezésre álló keretet, úgy az arányosság elve alapján kerül megítélésre a támogatás összege.
  • A  szervezők beérkező kérelmek befogadásáról 48 órán belül visszaigazolást küldenek, majd az elbírálás tényéről is tájékoztatják az igénylőt.

Április elején mi is írtunk arról, hogy egy neve elhallgatását kérő budapesti tanár arról számolt be az RTL Klub híradójának, hogy bár összesen csak négy napot kívánt sztrájkolni – és a diákjaira való tekintettel akkor is csak néhány kiválasztott tanóra során – mégis,

3 teljes napnyi bérét vonták le tőle, ami körülbelül 36 ezer forintos fizetéscsökkenését jelent.

Az RTL-nek nyilatkozó pedagógus elmondása alapján ez már akkora bevételkiesésnek számít, hogy a következő hónapban a családjával el kell gondolkodnia azon, „mikor mit esznek”, illetve, hogy mennyit költenek ruházkodásra. Az érintett tanár jogi lépéseket is fontolgat, mivel már előre jelezte a munkáltatójának, hogy csupán pár óra erejéig kíván részt venni a sztrájkban, így semmi nem indokolja azt, hogy akkora összegtől essen el, mintha három teljes napon át tagadta volna meg a munka felvételét.

Ráadásul egyáltalán nem egyedi esetről van szó. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnökségi tagja szerint

a velük a fizetéscsökkenés ügyében kapcsolatba lépő, több mint 100 pedagógus közül sokan számoltak be igazságtalan levonásokról és volt, aki 50-60 ezer forinttal kevesebbet kapott kézhez a hó végén.

Ez pedig egy olyan jelentős összeg, melynek kigazdálkodása számos pedagógus – akik egyébként többek között az alacsony fizetések miatt döntöttek a munkabeszüntetés mellett –számára jelent komoly kihívást.

Címlapkép: A II. kerület Klebelsberg Kuno Általános Iskola és Gimnázium tanárainak engedetlenségi akciója