Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Máris érezhető az ukrajnai háború hatása, százezrek éheznek

Ez a cikk több mint 2 éves.

„Ha a világ nem kezd el az ukrajnai háborún túlra is tekinteni, és azonnal akcióba lendülni, a gyermekhalálozások száma robbanásszerűen fog megnövekedni szinte azonnal Afrika szarvában”

nyilatkozta kedden Rania Dagash, az UNICEF helyettes regionális igazgatója sajtótájékoztatóján.

Dagash kifejtette, hogy jelenleg csak Szomáliában 386 ezer gyerek van életveszélyes állapotban alultápláltság miatt, és igényel azonnal kezelést. Ez máris közel 50 ezerrel magasabb szám, mint ami 2011-ben volt, miközben abban az évben a térségben emberek százezrei haltak bele az éhezésbe.

Északkelet-Afrikában egybefüggő négy esős évszak kimaradt, és egy ötödik is kilátásban van idénre. A súlyos szárazság és a nagyrészt az ukrajnai háború okozta világszintű élelmiszer- és üzemanyagár robbanás a kontinens több millió lakosának élelmezését veszélyezteti.


Ahogyan arról a Mérce is beszámolt májusban, Antonio Guterres, az Egyesült Nemzetek Szövetségének főtitkára figyelmeztetett, hogy azonnali cselekvés nélkül évtizedekre állandósulhat az élelmiszerkrízis. Ennek levét elsősorban a periféria szegényebb országainak népei innák meg, ahogy a krízis már most is őket sújtja elsősorban.

A főtitkár szerint az elkövetkezendőkben „akár évekig tartó alultápláltság, tömeges éhezés és éhínség várható” amennyiben jelen helyzet nem változik. Azt is megemlítette, hogy jelenleg is szedi áldozatait az éhezés, és még milliók halhatnak meg alultápláltságban, vagy szoros következményeiben.

Guterres az ENSZ különleges gyűlésén elmondta, hogy folyamatosan tartja a kapcsolatot Ukrajna, Oroszország és más országok kormányaival a krízis megoldása érdekében. Hozzátette,

„nincs más hatékony megoldás az élelmiszerválságra, mint a háború ellenére visszaágyazni a világpiacra Ukrajna élelmiszer-termelését, valamint Oroszország és Fehéroroszország élelmiszer- és műtrágyatermelését. Oroszországnak engedélyeznie kell az ukrajnai kikötőkben tárolt gabona biztonságos exportját.”

Az ENSZ-főtitkár azt is elmondta, hogy ki lehet dolgozni alternatív szállítási útvonalakat – például a romániai Konstancán keresztül vezetőt – de ezek nem tudják egyhamar pótolni a kieső kapacitásokat. Ugyanígy az Oroszországban termelt élelmiszer és műtrágya exportját is fel kell szabadítani.

Guterres ugyanakkor hangsúlyozta, hogy elegendő élelmiszer van a világon hogy mindenki jóllakhasson, így nem önmagában az élelmiszerhiány, hanem a piacok működése és a nemzetközi folyamatok gátolják az éhezők élelmezését.

A krízisen az sem segít, hogy a hatalmas mezőgazdasági kapacitásokkal rendelkező India – miután a búza ára hatvan százalékkal emelkedett idén a háború miatt és Indiát különösen súlyos hőhullámok sújtják – exporttilalmat rendelt el.

(Euronews)
Címlapkép: Eskinder Debebe, UN Refugee Agency (UNHCR) / flickr