Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Leszavazták az uniós klímacsomagot, amit az utolsó pillanatban kiherélt a nagyvállalati lobbi

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az Európai Unió zöld átállásról szóló javaslatának – Fit For 55 – kulcsfontosságú részei akadtak fent az Európai Parlament szűrőjén szerdán. A képviselők többsége számára elfogadhatatlannak bizonyultak az Emissions Trading Systemre (ETS), azaz a kibocsátáskereskedelmi rendszer kibővítésére és felülvizsgálata vonatkozó – főleg néppárti képviselők által benyújtott – módosító indítványok, így végül az egész klímacsomagot leszavazták a plenáris ülésen – írja a Politico.

Többkörös szavazás során a törvényhozók végül nemet mondtak többek között az EU szénpiacának reformjáról szóló állásfoglalásra, a határérték feletti szén-dioxid-kibocsátás büntetőadójára, és a Szociális Klímaalap létrehozására is.

A képviselők 340 ellenszavazattal, 265 igen szavazattal és 34 tartózkodással elutasították a kibocsátáskereskedelmi rendszer kibővítéséről és felülvizsgálatáról szóló végső jelentést – amely az Európai Bizottság Fit for 55 klímatörvénycsomagjának kulcsfontosságú részét képezi.

Az ETS-jelentés leszavazására azt követően került sor, hogy néppárti frakcióbeli, illetve velük szövetséges képviselők olyan módosító indítványokat tettek, amelyek a környezetvédelmi bizottság által a múlt hónapban javasoltnál gyengébb kibocsátáscsökkentést eredményeztek volna, és jelentősen késleltették volna a szén kivezetését. A törvényhozók ezután megegyeztek abban, hogy a szöveget a szén-dioxid határadóval és a Szociális Klíma Alappal foglalkozó, egymással összefüggő jelentésekkel együtt visszautalják a szakbizottságokhoz.

A Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága (ENVI), azt a megközelítést támogatta, amely 2030-ig 67 százalékkal csökkentette volna az ETS hatálya alá tartozó ágazatok kibocsátását, szemben a Európai Bizottság 61 százalékával. Ehhez képest  Parlament elé 63 százalékos verzió került, ez azonban magában foglalta volna a szén-dioxid-kibocsátási egységek lassabb csökkentését is: 2024-ben 70 milliót, 2026-ben pedig őjabb 50 milliót távolítottak volna el a piacróla a Bizottság eredeti, 2024-es 117 milliója helyett.

A baloldali EP-képviselők szerint ez egy olyan „vörös vonal”, amelynek átlépése rövid távon még nagyobb kibocsátást eredményezne.

A konzervatív módosítókk elfogadása után a balközép Szocialisták és Demokraták (S&D) frakció tagjai háromperces szünetet kértek – és úgy döntöttek, hogy  –a Zöldek frakciójával együtt –  leszavazzák a teljes jelentést, ahelyett, hogy egy gyengített változatot hagynának átmenni.

A frakció MSZP-s tagja, Ujhelyi István közösségi oldalán azt írta  a plenáris ülésen történtekről, hogy „a remélt áttörés még várat magára”, mert bár a beterjesztett Fit for 55-javaslatok nagy részét maga is támogatta, „a jobboldal azonban a folyamat végén túlzottan is a nagytőke érdekét tartotta szem előtt”.

” A baloldal képviselőjeként nekem viszont kötelességem volt az emberek érdekét kezelni elsődleges prioritásként; ezért végül a szociáldemokrata frakció álláspontjával megegyezően nem szavaztam meg a csomagot. Felelősek vagyunk a jövőnkért, de nem hozhatunk felelőtlen és egyenlőtlen döntéseket sem”

– írta Ujhelyi.

Nemcsak az S&D tagjai nem voltak elégedettek az összegző javaslattal: Donáth Anna, a liberális Renew Europe momontumos képviselője is a végső szöveg ellen szavazott. Döntését azzal indokolta, hogy átmentek olyan módosítók, amelyek jelentősen gyengítették klímavédelmi szempontból az előterjesztést.

A momentumos EP képviselő példaként említette, hogy számára elfogadhatatlan módosítás volt többek között a szénvám bevezetésének eltolása. Szerinte ezzel az eszközzel megakadályozhatná az EU, hogy a kibocsátási kvóták miatt megdráguló környezetkárosító tevékenységet a vállalatok kiszervezzék az unión kívülre, majd onnan hozzák be a klímakárosító módon készült termékeiket. Donáth szerint olyan drágává kell tenni az EU-n kívül előállított, jelentős szén-dioxid-kibocsátással előállított termékek importját, hogy azt ne érje meg behozni.

Donáth Anna a döntést bejelentő posztjában elmondta, hogy álláspontja szerint a klímaváltozás elleni harcból és a zöld átállásból a multinacionális vállalatoknak is ki kell venniük a részüket. Szerinte azonban úgy tűnik, hogy ezt az Európai Parlamentnél folyamatosan lobbizó egyes nagyvállalatok nem így gondolják: sikerült elérniük, hogy az egyik legfontosabb klímavédelmi javaslatot annyira felhígítsák, hogy végül kénytelenek voltak a zöld átállás mellett elkötelezett képviselők azt leszavazni.

(Politico, Mérce)