Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Arzénszennyezést mért a Greenpeace Sajópüspökiben, egyelőre nem biztos, hogy a bányavíz felelős-e érte

Ez a cikk több mint 1 éves.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Sajópüspökiről jelentkezett be Facebookon, ahol arról számolt be – a vöröses-barna színű folyóval a háttérben –, hogy az itt végzett vizsgálatok szerint a szennyezés „határértéken alul van”. Szinte ezzel párhuzamosan jelentette be a Greenpeace Magyarország, hogy ugyanott, Sajópüspökinél határérték feletti arzénszennyezést mértek.

A szlovákiai Alsósajó településnél már hónapok óta ömlik szennyezett bányavíz a Sajóba kontrollálatlanul, ami a mérések szerint naponta két és fél tonnányi szennyezőanyagot juttat a folyóba. Mindezek ellenére a szlovákiai kormány még mindig nem tett kézzel fogható lépéséket a katasztrófa mérséklésének érdekében vagy a szennyezés terjedésének megállítására.

A környezetvédő szervezet szakemberei május 25-én jártak Sajópüspökiben, ahol üledékmintákat vettek. A vizsgálat eredményei ma érkeztek meg, és a négy mintából kettőben toxikusnak bizonyult a rákkeltő arzén koncentrációja.

Az eredményekből kiindulva a Greenpeace „részletes üledékvizsgálatokat követel a szlovák és a magyar hatóságoktól mind a Sajó felső szakaszán, a szennyezés forrásának közelében, illetve a hazai szakaszon is”. Mindezek mellett követelik azt is, hogy a szlovák hatóságok tegyenek meg mindent azért, hogy a szennyezés ne tudjon továbbterjedni a magyar folyószakaszon.

Ezzel szemben, a láthatóan szennyezett folyó partjáról, meglehetősen nyugodt hangnemben számolt be Szentkirályi Alexandra a Sajó helyzetéről és az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szakértőinek munkásságáról, akik a mai napon is mintákat vettek a folyóból, Sajópüspökinél.

„Itt a helyszíni mérések alapján eddig minden határértéken belül van, ami szükséges paraméter”

– nyugtatta meg követőit a kormányszóvivő.

De az is elhangzott a rövid videóban, hogy a mai mérésnek 24 órán belül meglesznek az eredményei.

Szentkirályi szerint ezeket a méréseket hetente, de „igény szerint gyakrabban is” végzik a szakemberek. De mindezek mellett azt is megerősítette, hogy a szakminisztériumokon keresztül már felvette a magyar kormány a szlovák kormánnyal a kapcsolatot.

Frissítés 2022.06.08.

Nem biztos, hogy az arzénszennyezés a bányából származna

Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője azt nyilatkozta a Mércének az eltérő mérési eredmények kapcsán, hogy elküldték eredményeiket a Vízügyi Főigazgatóságnak, illetve azt is megerősítette, hogy a vízben ők sem találtak határérték feletti szennyezettséget, az üledékből viszont kimutatható a határérték feletti szennyezettség.

Hogy száz százalékosan kijelenthető legyen, hogy a Siderit üzem szennyezéséből van, ahhoz részletes vizsgálatok szükségesek, amint azt írtuk is, de nyilván jó eséllyel az a szennyezés jött le. Hisz ami ott kikerült, az biztos nagyrészt lejön idővel, ha nem avatkoznak be

– részletezte Simon Gergely.

Kérdéseinkkel megkerestük a z OVF-et is, akik arról tájékoztattak minket, hogy az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság a 2022.03.16-2022.06.07. közötti időszakban 29 alkalommal hajtott végre laborméréssel kiegészített helyszíni mintavételt a Sajó-folyó vizéből a Sajópüspökinél.

A mérések alkalmával az „oldott és összes arzén is meghatározásra került a vízmintákból”, amelyekben határértéket meghaladó koncentrációt nem tapasztaltak az OVF szakemberei, igaz, a vízben a Greenpeace szakemberei sem találtak határérték feletti szennyezést.

Az OVF csak a víz szennyezettségét vizsgálja, nem pedig az üledékét, azonban ennek okát is elmagyarázta szerkesztőségünknek a Főigazgatóság.

A Sajó a 80-as években Európa egyik legszennyezettebb vízfolyása volt. Ennek oka, hogy az 1950-es években ipari üzemek egész sorát telepítették a folyóvölgybe, Kelet-Szlovákiában éppúgy, mint Magyarországon. Mivel az elmúlt évtizedek szennyezései a mederüledékben hosszú ideig nyomon követhetők, ezért azokat nem lehet figyelmen kívül hagyni a Greenpeace vizsgálati eredményeinek értékelésekor.

– világosított fel minket Vízügyi Főigazgatóság.

A Sajó múltjából adódóan nem lehet egyértelműen kimondani, hogy az üledékben mért értékeket az új természeti katasztrófa okozta, vagy az évtizedeken át tartó szennyezés.

Válaszlevelükben az Országos Vízügyi Főigazgatóság azt is kiemelte, hogy ha a Greenpeace igényt tart rá, akkor készséggel rendelkezésükre bocsátják a mérési eredményeiket.

A Felvidék.ma május közepén számolt be róla, hogy a Sajó élővilága lényegében kihalt Szlovákiában. A lap szerint az elmúlt három hónapban a felelős szervek azzal bagatellizálták a folyó szennyezettségének súlyosságát, hogy mivel nincs tömeges halpusztulás, ezért nem lehet ökológiai katasztrófának nevezni, és csak a média fújta fel az ügyet, mára azonban élő pisztrángot és folyami rákot sem látni, sőt a kövek alatt sincs élet, az ízeltlábúak is elpusztultak.

A Sajó szennyezettsége miatt egyelőre a magyar kormány sem aggódik túlságosan; mint arról beszámoltunk, nemrég az országgyűlés ülésen Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes egy horgász barátja anekdotájával bizonygatta, hogy a Sajó magyarországi ága nincs veszélyben, szemben a szakemberek által kimutatott adatokkal.