Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Patent: A Depp-Heard ügynek katasztrofális következményei lesznek a párkapcsolati erőszak túlélőire nézve

Ez a cikk több mint 1 éves.

A napokban született meg az ítélet Johnny Depp és Amber Heard becsületsértési perében: az esküdtek szerint Heard becsületsértést követett el, amikor egy 2018-as véleménycikkében azt állította, családon belüli erőszak érte. A pereskedést óriási médiafigyelem kísérte, ahogy valóságos szurkolótáborok alakultak ki a két fél körül. A Patent Egyesület szerint azonban a Depp-Heard ügyynek katasztrofális következményei lesznek a párkapcsolati erőszak túlélőire és a fiatalokra nézve. A nőjogi szervezet kifejezetten károsnak tartja, hogy szórakoztató show-műsorrá lényegült egy szexuális és kapcsolati erőszakot is tárgyaló per.

Facebook-bejegyzésükben felhívták a figyelmet, hogy Nagy-Britanniában a bíróság tavaly 14 vádpontból 12-ben bűnösnek találta Deppet, vagyis az erőszaknak legalábbis egy részét bizonyítottan elkövette, és ott ennek megfelelően el is bukta a rágalmazási pert a Sun napilap ellen. Hozzátették, már csak ezért is indokolt lett volna, hogy a nyilvánosság kizárásával folyjon a mostani (rágalmazási) per.

„Ami az elmúlt hónapokban ennek a pernek kapcsán a világ szeme láttára és a lehető legalacsonyabb szintű bulvárkeretezéssel zajlott, méltatlan minden egyes áldozattal és általában véve a kapcsolati erőszak témájával szemben is.”

Az ügy előzményeihez tartozik tehát, hogy Depp 2020-ban elvesztett egy rágalmazási pert a Sun ellen. A színész azért perelte be a brit napilapot, mert feleségverőnek nevezték egy cikk címében. A pert elvesztette, de a jogi ügyek itt nem álltak meg. Heard még 2018-ban írt egy véleménycikket, amiben arról beszélt, hogy fiatal kora óta rendszeresen zaklatták. Deppet nem említette ebben, de volt férje 2019-ben mégis beperelte 50 millió dollárra becsületsértésért, amiért Heard visszaperelte 100 millióra.

„Egy ilyen érzékeny és tömegeket érintő témában, mint a párkapcsolati erőszak, nem lett volna szabad lehetőséget adni arra, hogy az eljárást show-műsorként prezentálják, amelyben valós emberi mivoltukról leválasztva, „karakterekként” szerepelnek az események résztvevői”

– emelte ki az egyesület. Szerintük így sok fiatal is akaratán kívül ki volt téve a gyakran erőszakos tartalmaknak, ahogy a YouTube-ot és a TikTokot is elárasztották a perrel kapcsolatos felvételek. A médiának köszönhetően olyan előítéletek is felerősödtek, minthogy hogy kell viselkednie az „ideális áldozatnak” vagy a „valódi elkövetővel”, valamint mi számít „komolyan veendő erőszaknak”. Kiemelték, hogy Depp és PR-csapata óriási összegeket költött Heardet lejárató és meghurcoló propagandaanyagok terjesztésére.

A Patent szerint a Deppnek kedvező ítélet hatása egyelőre beláthatatlan, de az már most egyértelmű, hogy felerősödtek az erőszakot lekicsinyítő, az erőszak áldozatait megkérdőjelező, sőt kigúnyoló, cinikus és kárörvendő hangok. A nők elleni erőszak áldozatait eddig is sokszor visszatántorította a jogérvényesítéstől a környezetük és a hatóságok elutasító reakciója vagy az ettől való (legtöbbször sajnos jogos) félelem. Ezek után ez a tendencia valószínűleg csak romlani fog, az elkövetők pedig újabb megerősítést kaptak azzal kapcsolatban, hogy az igazságszolgáltatás és a közvélemény az ő oldalukon áll.

A teljes poszt itt található: