Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fellázadtak Macron ellen: a szakma történetében először sztrájkol a francia diplomácia

Ez a cikk több mint 1 éves.

Hat szakszervezet és egy ötszáz fiatal diplomatából álló csoport szólított fel sztrájkra a mai napon Franciaországban. A diplomata szakma általában a lehető legnagyobb diszkrécióra törekszik, de a francia diplomaták olyannyira megelégelték a munkakörülményeket, hogy már nem riadnak vissza a nyílt tiltakozástól sem.

A francia diplomaták egy új, Emmanuel Macron által kezdeményezett reform ellen tiltakoznak, ami szerintük veszélyezteti a francia diplomácia hatékonyságát és presztízsét.

A reform egy új állami tisztviselői testületet hozna létre, és nem kötné többé a tisztviselőket egy-egy intézményhez, hanem rendszeresen váltaniuk kéne a szolgálati idejük alatt. A reform által közvetlenül érintett mintegy 700 diplomata számára ez a francia diplomácia két történelmi testületének, a meghatalmazott minisztereknek (nagyköveteknek) és a külügyi tanácsadóknak egyesülését, majd 2023-ra a diplomata szakma fokozatos „kihalását” jelentené.

„Ezzel a reformmal a franciákat olyan emberek képviselik majd, akik nem tanulták meg a diplomáciai kódexet, vagy nincsenek felkészítve. Konzulnak lenni nem csak tiszteletbeli szerep, ahogy hallottam másoktól. Fel kell tudni hozzá ismerni egy honfitárs holttestét a hullaházban, bejelenti a halálesetet… Meg kell őriznünk diplomáciánk professzionális mivoltát” – nyilatkozta a Le Monde-nak egy névtelenséget kérő nagykövet.

De nem csak a reformterv miatt feszült pattanásig a helyzet, a feszültség évek alatt gyülemlett fel a romló munkakörülmények miatt – a francia diplomaták fáradtak, aggódnak a jövőjükért és a figyelmesség hiányára panaszkodnak.

„A reformok halmozódása, az erőforrások folyamatos csökkentése a személyzet fáradtságához és összeomlásához vezetett” – magyarázza Olivier Da Silva,  diplomata és a CFTC szakszervezeti tagja, hozzátéve, hogy „különösen nagy a harag” a diplomaták körében. A nagyköveteknek és konzuloknak törvényadta joguk sztrájkolni, de „természetesen soha nem hagynánk fenyegetni honfitársaink védelmét és érdekeinket. A munka beszüntetésére szólítunk fel, amennyiben az nem veszélyezteti érdekeink védelmének folytonosságát” – teszi hozzá Da Silva.

Párját ritkító szolidaritásról tesz bizonyságot, hogy az elmúlt napokban számos magas rangú diplomata, nagykövet és regionális igazgató nyilvánította ki, hogy támogatja a mozgalmat.

Köztük Kuvait nagykövete, Claire Le Flécher vagy Omán nagykövete, Véronique Aulagnon, akik sztrájkba is léptek. A Quai d’Orsay politikai ügyekért felelős igazgatója, Philippe Errera is megosztott egy szöveget, amelyet a fiatal diplomaták kollektívája adott ki nemrég.

Auréli Bonal, az Egyesült Államok francia nagykövet-helyettese, aki szintén csatlakozott a sztrájkhoz, ezt írta Twitter-oldalán:

„Szórakoztató elképzelni a diplomatákat, amint Ferrerot falatoznak a turista országokban. Az igazság az, hogy hullaházakhoz és börtönökhöz is ellátogatunk; nagyon késői órákban dolgozunk, nem mindig biztonságos országokban. Bárhová is megyünk, családjaink nagy árat fizetnek. Ez hivatás, nem 3 éves tapasztalat.”

 

A szenátus külügyi bizottságának elnöke, a republikánus Christian Cambon is támogatásáról biztosította a diplomatákat:

„Megértjük a köztisztviselők érzelmeit, akik úgy döntöttek, hogy Franciaországnak szentelik életüket, miközben a nemzetközi válságok szaporodnak (…). Francia betegség egy működő szerszámot eltörni!”

Eközben tüntetések zajlanak Párizsban és Nantesban. Utóbbi városban található a diplomata-levéltár.