Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Félelmetes mértékben nőtt meg a hajléktalanok ellen elkövetett gyilkosságok száma Amerikában

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az elmúlt 12 esztendőben tizenöt amerikai nagyvárosban több mint ezer hajléktalanként nyilvántartott embert öltek meg. A legvédtelenebb állampolgárok elleni gyilkosságok száma pedig meredeken nő, állapította meg a Los Angeles-i rendőrség bevonásával készült riportjában a Jacobin magazin.

A baloldali lap arra a fő következtetésre jutott, hogy nemcsak  a gyilkosságok száma nőtt 2010 óta, hanem a hajléktalan emberek halálozási száma is: 12 év alatt 25 ezren vesztették életüket. A szerzők továbbá megállapítják, hogy a világjárvány korszaka új hullámot hozott a hajléktalanokat érintő emberölésekben, valamint eloszlatják azt a hiedelmet, miszerint a hajléktalan emberek sokkal nagyobb valószínűséggel válnak emberölés elkövetőjévé, mint áldozatává.

A nyilvánosságra hozott adatokból kiderül, hogy míg 2010-ben az összes olyan városban, amelyről rendelkezésre állnak adatok, a hajléktalan emberek ellen elkövetett gyilkosságok száma egyszámjegyű volt, addig 2020-ban már alig találni olyan nagyvárost, ahol nem kétjegyű a gyilkosságok száma. New York, Washington és Seattle közül is kiemelkedik Los Angeles, ahol 2019-ben 73, 2020 pedig 68 hajlék nélküli embert ért gyilkosság. Az újságírókkal együttműködő Los Angeles-i rendőrség szerint azonban a hajléktalan emberekről készült statisztikák bizonytalanok. Biztosra vehető, hogy az utcán élő emberekkel szembeni gyilkosságok száma jóval magasabb, mint amit a kimutatások tartalmaznak.

A felmérés eredményei azonban így is sokkolóak,

főként ha a hajléktalan emberek ellen elkövetett gyilkosságokat összevetjük a gyilkosságok átlagos számával. A Jacobin arra jutott, hogy Las Vegasban, Portlandben és Miamiban a hajléktalanok körében a 2020-as gyilkossági ráta 100 ezer lakosra vetítve nagyjából 200 fő volt. Ez az arány pedig csillagászati nagyságrendekkel magasabb, mint az országos átlag, amely 100 000 lakosra vetítve közel nyolc gyilkosságot jelent.

Ha megnézzük a 2015 és 2020 közötti százalékos változásokat, akkor Santa Clara megyében (San José) 514 százalékos, Washingtonban 281 százalékos, a floridai Miami-Dade megyében 110 százalékos, New Yorkban pedig 93 százalékos növekedést látunk. A Los Angeles-i rendőrség adatai azt mutatják, hogy a hajléktalanságot megtapasztaló emberek nagyjából kétszer nagyobb valószínűséggel válnak áldozattá, mint gyanúsítottá.

A Jacobin arról ír, hogy a gyilkosságok számának páratlan emelkedése mögött a 2007/2008-as világválság következményeit és a koronavírus-járvány okozta szociális sokkot egyként látni érdemes.

A lapnak nyilatkozó Eric Tars, a hajléktalanoknak jogi tanácsadással szolgáló országos központ igazgatója szerint a választott tisztségviselők által megválasztott hangnem is számít.

Nem lényegtelen ugyanis, hogy Eric Adams New York-i polgármester azt mondja az embereknek, hogy „fél a metróban utazni”, Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója pedig olyan törvényjavaslatok megszületését mozdítaná elő, amelyek kriminalizálják a hajléktalanságot.

(Jacobin)
Címlapkép: Pixabay