Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hiába van háborús veszélyhelyzet, a Honvédkórház mégis kikerül a Honvédelmi Minisztérium kezei közül

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az egészségügyért is felelős Belügyminisztériumhoz fog átkerülni a Honvédkórház jövő januártól, derült ki egy miniszterek feladatait felsoroló salátatörvényből, írja az rtl.hu. Az átszervezés nem fogja érinteni a civil ellátást, csak a katonai feladatokat.

A döntés több szempontból is furcsa, ugyanis nemrég jelentette be a háborús veszélyhelyzetet a kormány, mindemellett ez a kórház látja el az egészségüggyel kapcsolatos NATO-kötelezettségeit Magyarországnak.

A Honvédkórházban jelenleg nagyjából háromezer fő dolgozik, túlnyomó részük honvédelmi alkalmazott, de vannak köztük katonák is. A kórháznak kettős szerepe van, működésének 80-90 százaléka a civil lakosság ellátását teszi ki, a fennmaradó részben pedig katonai-egészségügyi feladatokat látnak el, mint például a pilóták alkalmassági vizsgálatait itt végzik, de itt van a járványügyi központ is. Ez jelenleg a magyar honvédség legnagyobb alakulata.

Éppen akkor döntöttek úgy, hogy kiszervezik a honvédség nagyjából 15-20 százalékát kitevő részlegét, amikor hivatalosan háborús veszélyhelyzet van Magyarországon

– nyilatkozta az RTL-nek Dr. Nagy Marcell, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára.

A törvénymódosításból csak az átszervezés szándéka derül ki, a mögöttes motivációi egyelőre nem publikusak, az RTL kérdéseire az üggyel kapcsolatban sem a Honvédelmi Minisztérium, sem a Belügyminisztérium nem reagált még.

A törvénymódosítás kimondja, hogy ha valaki az átszervezés miatt más jogviszonyba kerülne – például katonai orvosból civil orvossá változna –, akkor nem kereshet kevesebbet, mint korábban. Viszont az új munkakör nem fogja biztosítani a régi pótlékok megtartását, illetve a katonai rangsorbeli előrelépés már nem fog a jövőben fizetésemelést jelenteni az újonnan civil állományba került dolgozóknak.

Azt RTL forrásai szerint nagy a nyugtalanság mind a korházban, mind a honvédségnél az átszervezés miatt, elsősorban azért, mert még az érintettek sem kaptak részletes tájékoztatást a változások kapcsán. Egyelőre azt sem tudni, hogy a 3000 alkalmazottból hány embert érint majd az átszervezés.

„Egyelőre azonban senki sem tudja, hogyan érinti majd a döntés a személyi állományt. Egyeztetés ugyanis nem volt, az orvosi kamara például a törvényjavaslatból értesült az ötletről”

– mondta a csatornának Dr. Nagy Marcell.

Legjobban attól tartanak a katonaságnál, hogy a szétválasztással jelentősen sérülni fognak a katonai-egészségügyi készségek, ugyanis ahhoz, hogy éles, háborús helyzetben rutinszerűen tudjanak eljárni a honvédség orvosai, ahhoz az kell, hogy békeidőben a civileket gyógyítsanak, civileken „gyakoroljanak”.

Dr. Nagy Marcell szerint létre lehet hozni olyan szervezeti megoldást, amelynek következtében a katonák továbbra is ugyanúgy végzik a munkájukat, mint korábban,

viszont annak is elég nagy az esélye, hogy az egészségügyisek egy része ebben a helyzetben inkább úgy dönt, hogy leszerel.

A Honvédkórház státuszának változásával az oktatóklinikák státusza is változni fog. Ezek a Csák János vezette, felsőoktatásért is felelős Kulturális és Innovációs Minisztériumhoz kerülnek. A szakképzés és a képzés ugyanakkor a Belügyminiszter alá tartozik majd.