Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Petícióban szólították fel a szlovákiai kormányt, hogy cselekedjen a Sajó szennyezése ellen

Ez a cikk több mint 1 éves.

Petícióban szólítják fel a szlovákiai kormányt a Sajó mentén élők, hogy oldja meg a Sajó folyónál kialakult ökológiai katasztrófahelyzetet – számolt be a felvidéki ujszo.com portál.

„Mi, Gömörben élők, a természetet féltő és a turizmusban dolgozó, jó érzésű emberek tiltakozunk a kormány vérlázító tétlensége ellen! Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy lassan 100 napja az illetékes szervek ölbe tett kézzel ülnek és sajtóhíreket fogalmaznak meg arról, hogy keresik a megoldást, mindezeket viszont tettek nem követik”

– írták a petíciót alkotó bizottság tagjai. A kezdeményezésről a petíciós bizottság vezetője, Orosz Örs megyei képviselő, felvidéki jogvédő aktivista számolt be közösségi oldalán.

A petícióban arra hívják fel a szlovákiai kormányt kormányt, hogy azonnal cselekedjenek és oldják meg a helyzetet, erről pedig tájékoztassák a lakosságot. Ezenfelül arra kérik az illetékeseket, sürgősen hirdessék ki a vízminőség rendkívüli romlását vagy a vízminőség romlásának rendkívüli veszélyét, mivel hirtelen és súlyos vízminőség romlásról van szó, amelyet szag, elszíneződés, elpusztult élővilág és szennyező anyagok jelenléte jellemez.

A petíció ezen a linken érhető el – a „Podpísať” menüpontra kattintva írható alá a személyes adataink megadásával. A kezdeményezés 10 000 aláírást tűzött ki célul, ennek mintegy háromnegyede teljesült már.

Mint ismert, harmadik hónapja tart az ökológiai katasztrófa a Sajón. Az alsósajói Siderit állami bányából naponta 1 500 000 liter erősen szennyezett víz kerül a folyóba, mely 4,2 tonna vasat, 38 tonna szulfátot, 1,7 tonna cinket, fél tonna mangánt és 5 kilogramm arzént tartalmaz. Mindezek következtében a folyóban lévő állat- és növényvilág hatalmas károkat szenvedett – a „bioindikátorként” szolgáló folyami rákok a helyiek tapasztalatai szerint például tömegével pusztultak el -, és hiába voltak a vízvizsgálatok eredményei már februárban ismertek, az illetékes szervek azóta sem tettek semmit a pusztítás megfékezéséért.

Ami a folyó magyarországi szakaszát illeti, a haza vízügy a Telexnek azt mondta, eddig nem észleltek határértéket meghaladó terhelést.  „A laboratóriumi vizsgálatok szerint az összes vas, oldott vas, összes alumínium, illetve oldott alumínium koncentrációja a határérték alatt ingadozott ugyan, de folyamatosan növekvő tendenciáról egyik paraméter tekintetében sem lehet beszélni”- olvasható a lap múlt heti cikkében.

A magyar parlamentben a minap Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes érvelése borzolta a kedélyeket Sajó-ügyben, amikor a határon inneni élővilág kapcsán úgy fogalmazott, ő ugyan nem járt az érintett szakaszon, de az egyik ismerősének az édesapja, aki a Sajón horgászik „hetek óta”, azt mondta, hogy „különösebb szennyeződést, akár haltetemeket nem talált, sőt mondhatni azt, hogy jó fogási eredményekkel tudott szolgálni”.

Szerda délelőtti sajtótájékoztatóján az LMP képviselője, Keresztes László Lóránt az üggyel kapcsolatban elmondta, rendkívül felelőtlen dolog, hogy az illetékes  szlovák miniszter még csak meg sem jelent a szennyezés óta a helyszínen. Keresztes szerint ez egy közös nemzeti ügy, és nagyon nem örül neki, hogy a magyar kormány csak a magyar határig vizsgálja a természeti katasztrófát.

Szerinte nem tehetünk úgy, mintha nem kellene foglalkoznunk a határon túl történő szennyezéssel, ráadásul szerinte konkrét jogi lehetőségei is lennének a magyar kormánynak az ügyben. Emlékeztetett rá, hogy a mérgező anyagok közül az arzén például az európai határértékek négyszázszorosával van jelen a Sajó általa vizsgált szakaszán.

Az LMP politikusának sajtótájékoztatóját a Mérce élőben is közvetítette:


(ujszo.com)

Címlapkép: Orosz Örs Nyitra megyei képviselő a Hír TV-nek nyilatkozik a súlyosan szennyezett Sajó felvidéki szakaszán. Fotó forrása: Orosz Örsz Facebook-oldala