Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elon Musk a szakszervezetek befolyására panaszkodik, és tagadja a szexuális zaklatásról szóló vádakat

Ez a cikk több mint 1 éves.

Elon Musk, a Tesla és a SpaceX cég tulajdonosa a napokban hivatalosan is bejelentette, hogy elpártol a demokratáktól, és a jobboldali Republikánus Pártot fogja támogatni.

A bejelentés után pár nappal nyilvánosságra került egy Elon Muskkal szembeni szexuális zaklatásról szóló vád. A vád szerint a SpaceX egyik légiutas-kísérője ellen követett el szexuális zaklatást a világ leggazdagabb embere.

Bár Elon Musk korábban Barack Obamára szavazott, a Tesla és a SpaceX az amerikai kétpártrendszer mindkét oldalán költött már dollármilliárdokat politikai lobbira. Még mielőtt hivatalosan is a republikánusok mellett tette le volna a garast, Elon Musk, aki nyíltan ellenzi, és aktívan ellehetetleníti a Tesla autógyártó-cégénél a szakszervezeti szervezkedést, már arra panaszkodott egy podcastben, hogy Joe Biden elnöksége alatt a Demokrata Párt túlságosan a szakszervezetek befolyása alá került.

Elon Musk nemrégiben vásárlási ajánlatot tett a Twitter közösségi médiára, majd ezt felfüggesztette, és arról  panaszkodott egy hétfői  miamii eseményen, hogy a Twitter „baloldali elfogultságú”. Ekkor még úgy fogalmazott pártállásáról, hogy „se nem republikánus, se nem demokrata”, tehát „mérsékelt”. És bár ezidáig túlnyomórészt demokratákra szavazott, az őszi félidős kongresszusi választásokon republikánusra fogja adni a szavazatát.

Szerdán már ezt írta a Twitteren:

„Régebben a demokratákra szavaztam, mert (többnyire) a kedvesség pártja volt.

De ők a megosztottság és gyűlölet pártjává váltak, így többé nem támogathatom őket, és a republikánus pártra fogok szavazni.

Most mindenki láthatja majd, ahogy kibontakoznak az ellenem használt piszkos kis trükkjeik… 🍿”

Két nap múlva kerültek nyilvánosságra a szexuális zaklatásról szóló vádak. Az Insider nevű lap hozta nyilvánosságra a 2016-ban történt eset részleteit. A vádak szerint a SpaceX vállalati jetjén dolgozó légikisérőjét egy masszázs közben zaklatta a milliárdos. Megmutatta nemi szervét, fogdosta a nő combját, és egy lovat ajánlott fel, a „továbbiakért” cserébe. Az Insider szerint ezek a részletek a peres eljárás részleteiből derülnek ki, elsősorban a légikísérő barátnőjének vallomásából és más dokumentumokból.

A barátnő szerint, aki a lapnak anonim módon nyilatkozott, az áldozat visszautasította az „ajánlatot”, majd azt tapasztalta munkahelyén, hogy retorziók érik, kevesebb feladatot kap. „Megbüntették, mert elutasította, hogy prostituálja magát”, szól a vallomás szövege. A cég az Insider szerint nagy hangsúlyt helyez szolgáltatásai közt a masszázsokra, és a barátnő elmondása alapján, a légikísérőnek saját költségén kellett masszőr képesítést szereznie, a Musknak nyújtandó szolgáltatások érdekében.

A cikk szerint a légiutas-kísérő végül keresetet nyújtott be Musk ellen, és hallgatásáért cserébe 250 ezer dollárt (kb. 91 millió forintot) ajánlott a SpaceX. Musk a lapnak tagadta a vádakat, bár érdemben nem válaszolt, és „politikailag motivált ügynek” minősítette mindezt. A cég képviseletében Christopher Cardaci jelezte, hogy nem kommentál lezárt megegyezéseket.

Musk Twitteren úgy reagált a vádakra, hogy a nő, aki barátnője mellett tanúskodott, valójában egy „szélsőbaloldali aktivista / színésznő” Los Angelesben.

Címlapkép: Thomas Hawk, Flickr