Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

10 év után ismét a munkáspárt alakíthat kormányt Ausztráliában

Ez a cikk több mint 1 éves.

A balközép munkáspárt válthatja a kormányon a nemzeti-liberális koalíciót Ausztráliában – adta hírül a BBC. Bár a szavazatok számlálása még folyik, minden jel arra utal, hogy az Ausztrál Munkáspárt alakíthat kormányt. Ugyan az abszolút többséget biztosító 76 helyhez még 4 mandátum hiányzik a számára, a párt támaszkodhat a független jelöltekre és a kisebb pártokra is.

A munkáspárt közel 10 év után kerülhet újra kormányra, miután az eddigi miniszterelnök, Scott Morrison kikapott a választáson. Morrison gratulált a munkáspárti kihívójának, Anthony Norman Albanese-nek, egyben bejelentette a távozását a liberális párt éléről.

Morrison népszerűsége 2019 óta folyamatosan csökken, amikor a közvélemény-kutatókat is meglepve, „csodával határos módon” sikerült megnyernie a választásokat. Nyomban 2019 decemberében heves bírálatokat kapott, mert a  több tucatnyi életet követelő dél-ausztráliai bozóttüzek idején a családjával nyaralt Hawaiin. Morrison többször is bizonygatta, hogy a bozóttüzeknek nincsen közük a klímaváltozáshoz. Erről a képzetéről végül csak a 2020 márciusáig tartó óriástüzek megfékezése után tett le. Tovább erodálta a liberális-nemzeti kormányzatba vetett bizalmat, hogy kiderült, kisebbíteni próbálták a parlamentben történt szexuális visszaélések jelentőségét. 2021 februárjában és márciusában több nő is arról számolt be, hogy a parlamentben zaklatták vagy megerőszakolták őket. Az eseteket kivizsgáló bizottság végül arra jutott, hogy a szövetségi parlament alkalmazottainak egyharmadát szexuálisan zaklatták. Morrisont azért is bírálták, mert a tálibok hatalomra jutása után sem volt hajlandó több afganisztáni menekültet befogadni. Végül pedig a kormánya látványos kudarcot vallott 2022-ben, amikor az Ausztrália keleti partvidékét sújtó árvíz miatt félmillió ember volt kénytelen elhagyni az otthonát, az állami segítségnyújtás azonban hetekig késett.

A Munkáspárt – 2019-cel ellentétben – ezúttal lecsupaszította a programját, hogy csökkentse a közte és a kormányzó liberális-nemzeti koalíció közötti különbséget, bár mindhárom pártnak példátlan kihívással kellett szembenéznie. Vélhetőleg a nemzeti-liberális kormány bukását végül azok a független-zöld jelöltek okozták, akik erősen kifogásolták, hogy a kormány nem kívánta megújuló energiákkal kiváltani a szénbányászatot. A Zöldek és a függetlenek az integritás, az egyenlőség és az éghajlatváltozás elleni küzdelem politikájával kampányoltak, s több jómódú körzetben, leginkább nagyvárosban is győztek a jobbközép indulókkal szemben.

Az új miniszterelnök, Anthony Norman Albanese Morrisonhoz képest sokkal békésebb hangot ütött meg a menekültek kapcsán, bár a nézőpontján gyakran változtatja. 2015-ben még elítélte az ausztrál tengerparton kikötni kívánó menekülthajók visszafordításának politikáját, ma már maga sem tenne másként. Republikánusnak tartja magát, aki kiáll a melegek joga mellett. A megújuló energiaforrásokat támogatja, és kijelentette, hogy Ausztrália „hosszú távú jövője a megújuló energiaforrásokban rejlik”.

(BBC, Reuters, CNN, Jacobin, Mérce)