Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ausztrália eddig tagadó miniszterelnöke meghátrált, klímavédelmi terveket jelentett be

Ez a cikk több mint 4 éves.

Scott Morrison, Ausztrália miniszterelnöke súlyos kritikákkal kénytelen szembe nézni, mivel mind szakértők, mind a nép, mind politikai ellenfelei szerint kiemelkedően rosszul teljesített kormánya az országot hónapok óta sújtó példátlan bozóttűzszezon kezelésében – írja a Telegraph.

A konzervatív miniszterelnök, aki eddig kategorikusan tagadta, hogy a klímaváltozásnak köze lenne a bozóttüzekhez, visszavonulót fújt, és bejelentette, kormánya a továbbiakban törekedni fog a klímaváltozást előidéző üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére.

Mint mondta,

„csökkenteni szeretnénk a kibocsátást, és a lehetséges legjobban dolgozni rajta, és jobbá, jobbá, jobbá válni benne”.

Morrison emellett bejelentette, hogy kétmilliárd ausztrál dolláros költségvetéssel létrehozzák a Nemzeti Bozóttűz Helyreállítási Ügynökséget, mely nevének megfelelően a bozóttüzek okozta károk enyhítésén fog dolgozni. Korábban nem volt olyan szervezet, melynek dedikáltan ez lett volna a feladata, azonban a kontinentális katasztrófának is beillő szezon után világossá vált, hogy a jövőben is szükség lehet egy ilyen ügynökség működtetésére.

Emellett a miniszterelnök bejelentette azt is, javasolni fogja egy Királyi Bizottság felállítását, mely a tüzekkel fog foglalkozni, és erős jogkörökkel rendelkezik – az ellenzék már korábban bejelentette, hogy kívánatosnak tartaná egy ilyen szervezet létrehozását.

„Teljesen világos, hogy szükség van a [bozóttüzekre adott] válasz nemzeti felülvizsgálatára”

– mondta a miniszterelnök, aki ezzel is beismerte, nem volt megfelelő a katasztrófa kezelése.

Scott Morrison eddig úgy tűnt, fenntartja álláspontját, miszerint kormánya megfelelően kezelte a bozóttűzszezont, valamint hogy a klímaváltozásnak nincs, vagy csupán kevés hatása van az eseményekre, vagyis jelen bejelentései igen nagy horderejűek, és gyakorlatilag a vereség nyílt kimondásának számítanak.

Azonban miután szombaton 28-ra emelkedett a halálos áldozatok száma, miután egy tűzoltó a lángokban lelte halálát, több, mint kétezer otthon pusztult el, kontinensnyi méretű füstfelhőbe burkolózott a régió és több, mint egy Magyarországnyi terület vált a lángok martalékává, a miniszterelnöknek nem maradt más választása.

„Voltak dolgok, melyeket sokkal jobban kellett volna kezelnem a terepen. Ezek érzékeny helyzetek, vannak nagyon érzelmes helyzetek, a miniszterelnökök is hús-vér emberek a tekintetben, hogyan viszonyulnak másokhoz”

– mondta Morrison, utalva arra, hogy bármerre járt az ország katasztrófasujtotta részein, általános közutálattal szembesült.

A szörnyű pusztítást okozó tűzvészek immár hónapok óta dúlják az ausztrál kontinenst, azonban a kormány eddig mániákusan ódzkodott attól, hogy komoly klímavédelmi lépéseket tegyen, mivel a világ legnagyobb szénkitermelőjeként gazdasága nagyban támaszkodik a fosszilis tüzelőanyag exportjára.

Ugyanakkor azt is érdemes megjegyezni, hogy már maguk a tüzek is csaknem annyi üvegházhatású gázt eregettek a légkörbe az elmúlt hónapokban, mint Ausztrália éves, emberi tevékenységből fakadó kibocsátása.

A miniszterelnök kijelentései után kérdéses, hogy politikai tábora milyen mértékben veszíti el a szénipar hathatós támogatását – egyben az is kérdéses, mennyire lesznek komolyan vehetőek a klímavédelmi lépések, és valóban szignifikánsan fogják-e csökkenteni az ország kibocsátását.

Ne feledjük, arról az emberről van szó, aki nem is olyan rég egy darab szenet vitt az ausztrál parlamentbe, hogy megmutassa, nem kell tőle félni.

További cikkeinket az ausztrál helyzetről ezen a linken találjátok.

via NPR / Telegraph