Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vádat emeltek a magatehetetlen hajléktalan férfit fejbe rúgó, könnygázzal lefújó és megalázó rendőr ellen

Ez a cikk több mint 1 éves.

Vádat emelt a kaposvári ügyészség három mohácsi rendőr ellen, akik tavaly januárban bántalmaztak, könnygázzal fújtak le, „léggitározásra” és éneklésre kényszerítettek egy hajléktalan férfit – mindezt videóra is vették – derül ki az Ügyészség honlapján megjelent közleményből. A vádirat szerint a húszas éveik elején járó két rendőr, 2021 első hónapjában Mohács belterületén ellátott gépkocsizó járőrszolgálatuk során „kiszolgáltatott élethelyzetű, hajléktalan életmódot folytató személyeket bántalmazott és alázott meg”.

Egy alkalommal a fiatalabb rendőr a földön fekvő és ittassága miatt magatehetetlen sértettet társa jelenlétében többször megrúgta a fején.

„Pár nap elteltével a rendőrök a kiszolgáltatott élethelyzetét kihasználva ugyanezen sértettet arra bírták rá, hogy „léggitározzon” és énekeljen. A sértett a felszólításnak eleget tett, amelyről egyikük mobiltelefonja segítségével videófelvételt készített, amelyet üzenetküldő szolgáltatáson keresztül elküldött egy mohácsi kollégájuknak.  Az üzenetet fogadó rendőr reagált a videóra, azonban a tudomására jutott és hivatalból üldözendő bűncselekményről nem tett feljelentést, amellyel ő is bűncselekményt követett el”

-írja az ügyészség. A rendőrök további közösen ellátott szolgálataik során a sértettet és egy másik hajléktalan személyt a rendőrség által rendszeresített könnygázspray-vel indok nélkül – a korábban is bántalmazott férfit két alkalommal is – lefújták, míg a másik sértettet a fiatalabb rendőr lábon rúgta, amely cselekményükről szintén készítettek videófelvételt.

Mindezek mellett az egyik bántalmazó rendőr további katonai bűncselekményt is elkövetett azzal, hogy szolgálata végén jelentésében valótlanul állította azt, hogy intézkedett egy személygépjármű vezetőjével szemben, holott az ellenőrzés a valóságban nem történt meg – ezzel megtévesztve elöljáróit.

Az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy a kizárólag katonai bűncselekményt elkövető rendőrrel szemben – tekintettel a beismerő vallomására is – a bíróság alkalmazzon megrovás intézkedést.

A kiszolgáltatott helyzetben lévő sértetteket bántalmazó rendőrök szolgálati jogviszonya időközben megszűnt, az ügyészség esetükben végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozta.

a hajléktalan emberek magyarországi helyzetével rendszeresen foglalkozunk itt, a Mércén. Így hírt adtunk a tavalyi év végén indult hajléktalan ellenes lejárató kampányról a kormányzati médiában. A Metropol hasábjain megjelenő cikksorozat ellen az Utcajogász civilszervezet által indított sajtóper végül érdemi döntés nélkül zárult.

Beszámoltunk a járvány második hullámában, a kijárási tilalom alatt azzal az indokkal megbírságolt hajléktalan (!) férfi esetéről is, akit a rendőrség azért büntetett meg, mert 8 óra után az utcán tartózkodott. Az ő ügye végül, az Utcajogász segítségével, a 25 ezer forintos bírság visszavonásával zárult.

(Képünk illusztráció.)

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán