Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Élelmiszerkupon bevezetését javasolja a kormánynak Ujhelyi István

Ez a cikk több mint 2 éves.

Havi húszezer forint értékű, kizárólag alapvető élelmiszerekre beváltható kupon bevezetését szorgalmazza a kormánynál Ujhelyi István. Az MSZP európai parlamenti képviselője erről keddi online sajtótájékoztatóján beszélt.

A politikus olyan elektronikus jegyrendszer bevezetését javasolja a szorító inflációs helyzet miatt, amelynek kedvezményezettjei az egyszülős- és rászoruló, minimum kétgyermekes családok, a kisebb jövedelmű nyugdíjasok, a súlyos fogyatékkal élők, és a hajléktalanok és szociális segélyből élő állástalanok. Ujhelyi  a szociális ösztöndíjban részesülő egyetemistákra is kiterjesztené a kuponok jogosultságát.

Elképzelése szerint ezt a havi rendszerességgel – az inflációs válság végéig – biztosított kupont kizárólag alapvető élelmiszerekre és tartós fogyasztási cikkekre lehetne beváltani.

„Esélyt kell adni a magyaroknak a mindennapi megélhetéshez. Őrült pénzromlás köszöntött ránk, amihez nem vagyunk hozzászokva, ezzel az inflációs szorítással a bérek és a nyugdíjak nem tudnak lépést tartani”

– fogalmazott a politikus.

Az MSZP elnökségéért induló EP-képviselő szerint az Európai Bizottság is kénytelen volt nemrég negatívan módosítani a magyarországi inflációt és növekedést érintő előrejelzéseit, az élelmiszerek árában pedig már most jelentős elmozdulás tapasztalható: a kenyér és baromfihús harminc százalékkal, a tejtermékek több mint húsz százalékkal drágábbak, de negyedével többet kell fizetni például a tojásért is. Ujhelyi szerint kevés Orbán Viktor azon bejelentése, miszerint meghosszabbítják a már bevezetett árstop érvényességét a korábban meghatározott élelmiszerek körében, ennél ugyanis jóval többre van szükség.

Hozzátette, nemrég a román kormány léptetett életbe hasonló intézkedést, több mint hárommillió rászorulónak segítve ezzel a mindennapi megélhetését. Ujhelyi rámutatott, hogy Románia alapvetően uniós forrásból biztosítja ezt a támogatást, amire a magyar kormánynak is meg lenne a lehetősége, ha meg tudna végre állapodni a nekünk járó uniós pénzek folyósításáról.

Ujhelyi szerint ha a kormány csatlakozik az Európai Ügyészséghez, valamint „rendbe teszi a jogállamiságot” akkor mintegy 18ezer-milliárd forintnyi támogatással számolhatnak a következő években. Az EP-képviselő felelősséget vállalt arra, hogy ezen feltételek mellett forrást tud találni az élelmiszer kuponok megvalósítására Magyarországon. Arra kérte az MSZP országgyűlési frakcióját, hogy a kupon rendszer bevezetéséhez kapcsolódó parlamenti beadványokat nyújtsák be a Háznak.

Címlapkép: MTI/Kovács Attila