Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tíz százalékos béremelést követelnek és tüntetni készülnek a szlovákiai pedagógusok

Ez a cikk több mint 1 éves.

Tavaly decemberben sztrájkriadót hirdetett, idén pedig tüntetésre hív a szlovákiai Oktatási Szakszervezet. A pedagógusok jobb munkafeltételeket és tíz százalékos béremelést követelnek a kormánytól. Úgy látják, a szlovákiai oktatást az összeomlás veszélye fenyegeti.

Január elsejétől Szlovákiában a bruttó minimálbér 646 euró, a tanítással nem foglalkozó, ám az oktatási szektorban dolgozók kezdőbére mégis csupán 572 euró.

Többek között erre a problémára próbálják felhívni a kormány figyelmét az elégedetlen szlovákiai pedagógusok. Ezért Pozsonyba tüntetést szerveznek június 15-re.

A növekvő energiaárak és az infláció miatt az oktatási intézmények pénzügyi összeomlásától is tartanak.

„Nem akarjuk, hogy ez megtörténjen. Ezért figyelmeztetjük a Szlovák Köztársaság Kormányát és a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának tagjait, hogy az oktatást tegyék valódi prioritássá. Nem elégséges egy kormányzati programnyilatkozat, amely csak általánosságban fogalmaz az oktatásról. Az óvodásoknak, általános és középiskolásoknak, egyetemistáknak a lehető legjobb oktatási feltételekre van szükségük” – fogalmazott Pavel Ondek, szakszervezeti elnök. 

A szlovákiai régiós oktatásban egyébként a 2021-es átlag bruttóbér, juttatásokkal együtt 1387 euró körüli volt, míg egy egyetemi oktatásban dolgozó szlovák átlagosan 1960 eurót keresett. Az előbbi nagyjából 530 ezer forint, míg utóbbi 750 ezer forint körüli összeg.

Eközben Magyarországon egy pedagógus átlagosan bruttó 250-300 ezer forintot keres. Ilyen keresettel nem csoda, hogy márciusban határozatlan idejű sztrájkba léptek a magyar pedagógusok.

Címlapkép: Flickr