Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megbecsülés vagy megalázás? Az ápolók napja alkalmából a kormány számot adott a szakmában dolgozók helyzetéről

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az ápolók nemzetközi napja alkalmából az Emberi Erőforrások Minisztériuma csütörtökön közleményben ismerte el az egészségügyi dolgozók áldozatos munkáját. Az EMMI szerint a kormány megbecsüli a szakmában dolgozókat, aminek köszönhetően az ápolók társadalmi és anyagi megbecsülése is jelentősen nőtt.

„Az elmúlt években átfogó ápolói béremelési program zajlott, amelynek köszönhetően egy ápoló 2022-ben átlagosan a két és félszeresét keresi a béremelés előtti bérének, az ápolónak tanulók részére pedig pályaválasztást támogató ösztöndíjprogram indított a kormány”– írták.

A Fidesz saját közleményében azt sem felejtette el megemlíteni, hogy az ápolókat ma nagyobb megbecsülés illeti, mint a baloldal kormányzása idején. A nagyobbik  kormánypárt hozzátette, minden ápolót megillet a köszönet áldozatos munkájáért és a világjárvány alatti helytállásáért.

A mai napon a DK és a Párbeszéd is megemlékezett az ápolók munkájáról, ám ők már sokkal kritikusabban nyilatkoztak az egészségügyi dolgozók helyzetéről.

„Kevés dolog annyira vérlázító az Orbán-kormány működésében, mint az ápolók bérezése – írja a Párbeszéd közleményében.

A párt szerint a magyar ápolók bérezése messze elmarad európai átlagtól, Szlovákiában a kétszeresét, Csehországban a háromszorosát keresi egy ápoló, miközben a magyar egészségügyi dolgozók a szakemberhiánynak köszönhetően  10–12 órákat dolgoznak.

A Párbeszéd szerint növelte az ápolók kiszolgáltatottságát, hogy a járvány alatti veszélyhelyzetre hivatkozva bármikor átirányíthatták őket az önkormányzati intézményekből a koronavírus kezelésére kialakított kiemelt kórházakba, ahol többségében ugyancsak anyagi és erkölcsi megbecsülés nélkül látták el megnövekedett feladataikat. A párt ezért követeli az egészségügyi dolgozók azonnali, 50%-os béremelését.

A Demokratikus Koalíció közleményében hangsúlyozta, kötelességük kiállni a magyar egészségügyben helytálló ápolókért, akik rászolgáltak a  a megbecsülésre. A DK szerint ugyanakkor felháborító, hogy Orbán Viktor kormánya ennek a megbecsülésnek és tiszteletnek a legkisebb jelét sem mutatja. A párt úgy véli, a magyar ápolók hiába várnak erkölcsi és anyagi elismerést a kormánytól, hiszen minden jel arra utal, hogy a következő négy évre nemhogy az egészségügy nem kap majd külön minisztériumot, de az EMMI-vel együtt átkerül majd a Belügyhez.

Szintén az ápolók napja alkalmából szólalt fel  Ungár Péter, az LMP politikusa. Sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet, hogy az elöregedő nyugati társadalmak fenntartásában hatalmas szerepet játszik az ápolói szakma. Elmondta, a korábban a kormány által eszközölt béremeléseket az infláció teljesen felemésztette, így komolyabb fellépésre van szükség. Ungár beszélt az otthonápolást végző dolgozókról is, akik nem kapnak annyi pénzt az államtól, amennyit munkájuk megérdemelnek.

Mint arról tavaly mi is beszámoltunk, a parlament Népjóléti Bizottságának kormánypárti többsége októberben leszavazta Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő arra irányuló javaslatát, hogy az otthonápolási díj minden esetben, ne csak a gyermeküket otthongondozók esetében érje el a mindenkori minimálbért.

Tavaly márciusban lépett életbe az új egészségügyi szolgálati jogviszony, amelynek nyomán az orvosok és az egészségügyi dolgozók közti bérszakadék csak egyre nagyobbra nőtt, emellett a szakmabeliek súlyos új terheket kaptak. Korábban beszámoltunk arról is, hogy januártól nem vonatkozik a munkavédelmi törvény az egészségügyi dolgozókra, így gyakorlatilag „megszűnt a munkavédelem az egészségügyben”, figyelmeztetett korábban a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ). 2021-ben pedig 28 600 dolgozóval fogyatkozott a szociális és egészségügyi területen foglalkoztatottak száma.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán