Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jogilag megszűnt a munkavédelem az egészségügyben a szakszervezetek szerint

Ez a cikk több mint 2 éves.

Egy decemberi salátatörvénynek köszönhetően jogilag megszűnt a munkavédelem az egészségügyben, januártól nem vonatkozik a dolgozókra a munkavédelmi törvény – számol be róla a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) közleményében.

A szakszervezek szúrták ki, hogy a decemberi 2021. évi CXLI sálata-törvény feltetelezhetően jogalkotói figyelmetlenségből a szervezett munkavégzés alá elfelejtette az egészségügyi szolgálati jogviszonyt is betenni. Így viszont a szakszervezetek jogértelmezése szerint a munkavédelmi törvény immár nem vonatkozik az egészségügyi szolgálati jogviszonyban dolgozókra idén január elsejétől. A törvényrészletek itt olvashatóak.

Így nincs munkavédelem egyetlen egészségügyben dolgozó számára sem, nem kell betartaniuk semmiféle munkavédelmi előírást, és munkahelyi baleset esetén kártérítésre sem kapnak, mivel nincs jogalapjuk rá.

„Nem védi tehát semmi az egészségügyi munkavállalókat. Azokat sem, akik COVID-osztályon, röntgengép mellett, vagy a patológián dolgoznak.”

Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnökének helyzetértékelése szerint őrület, ami történt. Lapunknak elmondta, hogy csak remélni tudja, hogy nem tudatos az új törvény, viszont ha „egészségügyi szakszóval műhiba történt, az félelmetes, ezt nem tudom hova tenni”.

Székely Tamás szerint felvetődik a kérdés, hogy egyáltalán miért kellett hozzányúlni a törvényhez. A hibás jogalkotás sokat elárul a kormányzatról a szakszervezeti alelnök szerint, soha nem egyeztetnek a törvények kapcsán. Ahogy a MASZSZ közleménye fogalmaz:

„Arcpirító, hogy ezt az Igazságügyi Minisztérium által beterjesztett jogszabályt szokás szerint egyetlen érdekelttel sem egyeztették, a szakszervezeteket se kérdezték meg!”

Székely Tamás lapunknak elmondta azt is, hogy ha hiba történt, annak kijavítása csak hetek múlva esedékes, addig mindenképp marad az abszurd helyzet. A problémát ugyanis egy törvény okozza, ezt csak a parlement módosíthatja, azonban  parlamenti ülés csak két-három hét múlva lesz, a javításra eddig kell várnunk. Azaz az elkövetkező hetekben sem lesz munkavédelem az egészségügyben, illetve a munkahelyi baleseteket elszenvedőknek továbbra sem  lesz jogalapja a kártérítésre.

„Így működik ma Magyarországon a jogalkotás. Minden hülyeséget megírnak és megszavaznak, nincs korlát.”

 

 

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán