Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elemzők szerint az 1986 utáni Fülöp-szigeteki demokrácia kudarca a Marcos-család visszatérése a hatalomba

Ez a cikk több mint 1 éves.

Bár hivatalos végeredmény csak május végén várható, egy nem hivatalos összegzés szerint ifjabb Ferdinand „Bongbong” Marcos, a néhai Marcos diktátor fia elsöprő győzelmet aratott a hétfőn tartott Fülöp-szigeteki elnökválasztáson, amely eredmény rehablilitálhatja az ország  leghírhedtebb politikusdinasztiáját, akiket  1986-ban tömeges felkeléssel kergettek el a hatalomból.

A közölt eredmények szerint a szavazatok több mint 90-ának megszámlálását követően az ifjabb Marcos csaknem 30 millió szavazatot kapott, ami több mint kétszerese az őt leginkább megközelítő riválisának, a Leni Robredo jelenlegi alelnök, emberi jogi aktivista által kapottaknak. A 64 éves ifjabb Marcos az „Együtt újra felemelkedünk” szlogennel indult a választáson, kampányában – főleg a TikTokon és egyéb online felületeken – nosztalgikusra színezve apja tekintélyelvű rezsimjét, amelyet propagandája az ország aranykoraként ábrázolt, elhallgatva az előző Marcos-korszakban elterjedt atrocitásokat és kiterjedt  korrupciót.

Mindenestre az ifjabb Marcos most azt üzente a nem rá szavazóknak, hogy „hidakat fog építeni a politikai árkok fölé”, és hogy „ne a családja, hanem a tettei alapján ítéljék őt meg.

Az idősebb Ferdinand Marcos brutális rezsimjének túlélőit – akiket megkínoztak, bebörtönöztek vagy akiknek rokonait megölték 20 éves uralma alatt – ugyanakkor fia üzenete nem hatja meg: szerintük dezinformációs kampány és trükközés eredményezte Bonbong elsöprő győzelmét az elnökválasztáson.

Kedden Manilában tömegek gyűltek össze, sokan feketét viseltek a választási bizottság (COMELEC) irodája előtt, hogy tiltakozzanak Marcosék visszatérése ellen. A demonstrálók választási csalást emlegetnek, miután szerintük túl gyorsan nyilvánosságra kerültek az eredmények. A hatóság visszautasította a visszaélésekre vonatkozó állításokat, és azt mondták, hogy az eredményeket gyorsabban dolgozták fel, mint a korábbi években, mivel a technikai berendezéseiketkorszerűsítették. Az eredmények egyébként összhangban voltak a közvélemény-kutatók által a választások előtt közzétett előrejelzésekkel.


Cristina Palabay, a Karapatan nevű helyi egy emberi jogi civil szervezet vezetője azt mondta, hogy Marcos és alelnökjelöltje, Sara Duterte, Rodrigo Duterte leköszönő elnök lánya „nemzetük történetében a politika és kormányzás legrosszabb brandjét képviselik”.

„Duterte alatt az emberi jogi válság alakult ki önbíráskodással, letartóztatásokkal és őrizetbe vételekkel, erőszakos kilakoltatásokkal és más emberi jogok megsértésével, beleértve a sajtószabadság és az gyülekezési szabadság megsértését is” – nyilatkozta Palabay közleményében.

Az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport portálja, a GZERO által megkérdezett Aries Arugay, a Fülöp-szigeteki Diliman Egyetem politológia professzora szerint a második Marcos-elnökség vegetatív állapotba helyezi az ország demokráciáját. „A Fülöp-szigeteki demokrácia gyorsan erodálódott Rodrigo Duterte jelenlegi elnöksége alatt minden mérőszám szerint” – mondja a helyi szakértő , aki nem hiszi ugyan, hogy a demokratikus rendszer teljesen összeomlana Marcos alatt, hanem szerinte inkább a „demokrácia legcsökevényesebb formájává” zsugorodhat, vagyis az állam által könnyedén manipulálható választások rendszere felé.

Van ugyanakkor, aki szerint Marcos ténylegesen lehet az nemzetegyesítő, akinek kikiáltotta magát – ezt Antonio Contreras, a De La Salle Egyetem politológia professzora mondja, aki vállaltan Marcos támogatója. Érvelése szerint Marcos megmutatja a filippínóknak, hogy olyan területeken sikeres lehet, ahol a korábbi elnökök kudarcot vallottak.

Contreras szerint Marcosék visszatérése rámutat, hogy

az 1986 utáni demokrácia sok filippínó szemében kudarcot vallott, mert nem alakította át a társadalmat, és nem bizonyult jobbnak, mint a „régi rezsim”.

Contreras úgy véli, a Marcos-kampány sikeresen adta át az „aranykorszak” narratíváját a közösségi médiában: azokat a fiatalokat célozta meg dezinformációs videóival a TikTokon, akik nem élték át az apa elnöklését, és a stratégia be is vált: Bongbong fő választói bázisa” a 40 év alatti filippínók lettek.

Amiben a két elemző között konszenzus van, az az, hogy Marcos várhatóan egyensúlyi külpolitikát folytat majd az Egyesült Államok és Kína viszonylatában.

(The Guardian, GZERO)