Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Putyin szerint Ukrajna atomfegyveres fenyegetést jelent Oroszországra

Ez a cikk több mint 1 éves.

Ma ünnepli Oroszország a Szovjetunió náci Németország fölötti győzelmét, a Győzelem napját. Idén az ukrajnai háború miatt is releváns Putyin győzelem napi beszéde.

Ezen az Oroszországban rendkívül fontos nemzeti ünnepen, a várakozásnak megfelelően Putyin megvédte az ukrajnai háborút. Sérelmezte, hogy korábban a nyugat elutasította, hogy közös védelmi rendszere legyen Oroszországgal.

Az orosz elnök szerint Ukrajna felfegyverzésével egyre közelebb került a nyugati „fenyegetés” az ország határaihoz, sőt, szerinte atomfegyverek bevetésével is fenyegetett Ukrajna.

Beszédét azzal folytatta, hogy nyugaton a hazaszeretet és a történelmi hagyományokat eltörölték, elfelejtették a Győzelem Napjának fontosságát is.

A beszéd további részeiben többször párhuzamot vont a II. világháború és az ukrán háború között, ezzel is érzékeltetve azt az orosz álláspontot, hogy az ukrán hadseregben elsősorban nácik harcolnak és Ukrajna „náci”. „Neonácik, banderisták elleni elkerülhetetlen összeütközéshez közeledtünk”, jelentette ki. Az ukrajnai háborút „előzetes csapásnak” is nevezte.

„Emlékszünk, hogy Oroszország ellenségei hogyan próbálták ellenünk felhasználni a nemzetközi terrorizmus bandáit. Megpróbáltak nemzetközi és vallási ellenségeskedést szítani, hogy megtörjenek bennünket, hogy belülről gyengítsenek, de nem jártak sikerrel.

Ma a különböző etnikumú harcosaink együtt harcolnak a csatában. Megvédik egymást a golyóktól, szilánkoktól és repeszektől, valóban testvérekként, és ez Oroszország ereje. Soknemzetiségű nemzetünk verhetetlen ereje.”

– mondta Putyin, utalva arra, hogy Oroszország egy soknemzetiségű országként lép fel Ukrajna ellen, mintha csak a multikulturalizmus és a nacionalizmus harca folyna. (Egyébként nem.)

 


Ahogy a brit Guardian kiszúrta, Putyin beszédében nem utalt egyikre sem az eddig szakértők által valószínűnek tartott két várható lépés közül, vagyis nem jelentett be általános mozgósítást, illetve formális hadüzenetet Ukrajna ellen. Bármelyik a kettő közül jelentősen elmélyíthetné a konfliktus súlyosságát.

Miközben az orosz elnök a mintegy 100 ezer parádéra felvonul katona előtt szónokol, Ukrajnában fokozott óvatosságra intik a civileket, mivel – elsősorban a keleti megyékben – az illusztris nap alkalmából fokozott orosz támadásokra számít az ukrán hadsereg.

Szerhij Gajdaj, a kelet-ukrajnai Luhanszk régió kormányzója azt mondta:

„Ma nem tudjuk, hogy mire számíthatunk az ellenségtől, milyen szörnyűségekre készül, ezért kérjük, hogy minél kevesebbet menjenek ki az utcára, maradjanak az óvóhelyeken”.

A dél-ukrajnai régióban fekvő Mariupol kikötővárosában a május 9-i moszkvai parádé napján is folytatódnak a harcok a várost gyakorlatilag ellenőrzésük alatt tartó orosz erők, valamint az Azovsztál vasgyár-komplexumba hetekkel ezelőtt visszaszorult ukrán katonák között. A gyár területén eredetileg több száz civil is megpróbált menedéket találni, de a harcok gyors kibontakozása miatt végül bentrekedtek egy különösen veszélyes területen. Az ő evakuálásuk az utóbbi hetekben a nemzetközi figyelem központjába került.

A tegnapi nap során meg nem erősíthető, de mind az orosz, mind az ukrán fél által közölt információk alapján az utolsó gyárban rekedt civileket – mintegy 174 embert – is sikerült buszokkal biztonságos helyre menekíteni, így elvileg már csak a harcoló felek katonái tartózkodnak az Azovsztálban.

A G7 országai épp vasárnap, tehát egy nappal az orosz győzelmi parádé előtt jelentették be, hogy beütemezik az orosz kőolaj importjának leállítását a jövőben, illetve az Európai Unió is ezen a napon jelentette be hatodik szankciós csomagját Oroszország ellen, az ukrajnai agresszió miatt.

Szadai Levente a Mércére vasárnap írt elemzésében Jonathan Hackenbroich külpolitikai szakértőt idézi, aki szerint a szankciós politikák „bár a múltban nagy gazdasági fájdalmat okoztak, politikai céljuk elérésében inkább sikertelenek voltak”. Most is úgy tűnik: nemhogy gyengítené, inkább erősíti Putyint politikailag az orosz gazdaság támadása, ahogy az orosz és nyugati olajipari cégek is profitálnak belőle. Az ügylet egyértelmű vesztesei az orosz energiaellátásnak leginkább kitett országok népei, miközben a háború tovább robog.

(The Guardian; Reuters; AFP; The Moscow Times; Mérce)

 

Címlapkép: Wikimedia Commons