Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A török légierő egyetlen nap alatt kétszázszor sértette meg Görögország légterét

Ez a cikk több mint 1 éves.

Példanélkülinek nevezte Alekszandrosz Papaoioannou görög külügyminiszter az e hét szerdán a török légierő által elkövetett tömeges provokációt, melynek során a dél-európai ország légterét több mint kétszáz alkalommal sértették meg a szomszédos Törökország harci gépei.

Egyetlen nap leforgása alatt.

A provokációk során 168 konkrét légtérsértést, és 42 illegális átrepülést hajtottak végre a félholdas vadászgépek, a görög külügyminisztérium közlése szerint olyan lakott szigetek felett is áthúzva, mint Rodosz, Kósz és Kalümnósz.

Papaoioannou úgy nyilatkozott, hogy a szerdai incidensek során Törökország megdöntötte az egy nap alatti légtérsértéseinek rekordját Görögország felett: eddig a legsúlyosabb provokációnak egy olyan nap számított, amikor 23 légtérsértést regisztráltak a görög hatóságok.

„Európa és a NATO számára ebben a kritikus és nehéz pillanatban Törökország magatartása sérti a nemzetközi jog alapvető elveit, miközben aláássa a NATO kohézióját is”

– jelentette ki a külügyi szóvivő.

Mint arról mi is többször beszámoltunk, az Oruç Reis török kutatóhajó, több török hadihajó kíséretében számos alkalommal, a nemzetközi hajózási egyezményeket megszegve lépett be görög és ciprusi felségvizekre a 2020-as év során, arra hivatkozva, hogy Ciprus török felének birtoklása okán nekik is joguk van a ciprusi Exkluzív Gazdasági Zónában fellelhető nyersanyagokra. A görög admiralitás azonban már 2020 augusztus 13-án közölte, az Oruç Reis nem rendelkezik a felmérésekhez szükséges eszközökhöz sem, megjelenése szerintük egyszerű politikai provokáció Görögország és az EU ellen.

Miután a Oruç Reis nyíltan elkezdte a Görögországhoz tartozó és a Ciprus melletti, sekély vizekben a petróleumtartalékok feltérképezését, még Mike Pompeo, Donald Trump exelnök külügyminisztere is határozottan figyelmeztette Ankarát, az energiaforrások területén a Ciprustól nyugatra fekvő térség vizei „vitathatatlanul a görög kormányhoz tartoznak” és akciójuk a Földközi-tengeren „egyértelműen” illegális.

Előtte Washington és Brüsszel is számos alkalommal kifejezte egyértelmű ellenérzéseit a kutatóhajó megjelenésével kapcsolatban, amelyet, lévén Törökország a NATO második legnagyobb hadseregével rendelkezik, egyértelmű provokációnak minősítettek az EU- és NATO-tagállam görögök ellen.

A Mércén arról is beszámoltunk, hogy Recep Tayyip Erdoğan török elnök tavaly év végén beperelte a görög Dimokratia (Demokrácia) nevű újságot, amiért annak címlapján 2020 szeptemberében „Siktir Git” (törökül kb.: „Baszd meg”) címmel jelent meg egy cikk, amelyben Erdoğan és egyéb török hivatalosságok akcióit kritizálták a két ország közötti tavalyi feszültségek idején.

Erdoğan elnök ügyvédei akkor az újság főszerkesztőjét, két vezető szerkesztőjét és egy újságírót pereltek be egy ankarai bíróságon, öt évig terjedő börtönbüntetést kérve a vádlottakra.

(Ekathimerini.com)