Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jakab Péter megint bizalmat kapott a Jobbik vezetésére a párt titkos tisztújításán

Ez a cikk több mint 1 éves.

Pártelnököt, alelnököket és választmányi elnököt is választottak a Jobbik tisztújító kongresszusán, amelyet – bár sajtóinformációk szerint maga a jelölti csata viszonylagosan nyugodt hangnemű volt – a párt történetének legválságosabb időszakában tartottak szombaton.

A jelenlegi elnök, Jakab Péter a küldöttek 71,4 százalékának szavazatával fölényesen nyerte el a pártelnöki széket, kihívója, Stummer János valamivel több mint 27 százaléknyi szavazatot kapott.

A Jobbikot megrázó két legnagyobb sokk az utóbbi időszakban az ellenzék súlyos választási veresége, és azon belül is a Jobbik vártnál jóval gyengébb szereplése, valamint a néhány napja napvilágot látott szexuális zaklatási botrány, amelynek során Szilágyi György Jobbik-alelnök feleségét próbálhatták meg megerőszakolni, de azt Szilágyi állítása szerint a pártvezetés igyekezett szőnyeg alá söpörni.

Az április 3-i, súlyos ellenzéki választási vereség után ugyan a Jobbik elnökségi ülésén a pártvezetés megdicsérte magát, és „helyesnek” titulálták a párt politikáját, a jobbikos szavazók számának jelentős megcsappanása azonban tagadhatatlanul rányomja a bélyegét a Jakab-korszakra. Egy nappal a választások után a Partizán adásában beszélt arról Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, hogy az egymillió eltűnt szavazó a Jobbiktól pártolt el, az ő szavazóiknak kétharmadát nem tudták megszólítani. Szerinte a rengeteg „Gyurcsány-üzenet” nekik szólt, és úgy tűnik sikeresen. A jobbikos szavazók egyharmada a Mi Hazánkhoz, harmada a Fideszhez pártolt, és csak harmaduk maradt az ellenzéknél a politikus akkori gyorselemzése szerint.

A szexuális bántalmazásra még a tavaly évvégi, Ököritófülpösön tartott jobbikos megyei rendezvényen került sor, amely rendezvényen Szilágyi nem vehetett részt, ám felesége hivatalból meghívást kapott. Az asszonyt itt próbálta megerőszakolni egy másik jobbikos, akit végül a Szilágyi által megnevezett Dr. Gyüre Csaba párttag közbelépésére lehetett leállítani.

Szilágyi állítása szerint az esetről már pár nappal később személyesen beszélt Jakab Péterrel, ám ő nem lépett semmit az ügyben. Jakab nemrég azt állította, hogy ő csak az ügy mostani felbukkanásakor értesült az eseményekről.

Mindezek mellett az is a párt körülményeinek turbulens voltára utalhat, hogy a mai tisztújítást a Telex tapasztalatai szerint igencsak titkos körülmények között igyekeztek megtartani. A rendezvény helyszínéről a portál újságíró igyekeztek információhoz jutni jobbikos politikusoktól, ám azok nem árulhattak el erről részleteket, mindössze a tisztújítás délelőtt 10 órás kezdetét erősítették meg. Mindezek mellett ráadásul a Jobbik volt, illetve jelenlegi vezetősége sem volt hajlandó sajtótájékoztatóra kiállni, mindössze egy közleményben tudatták a változásokat a nyilvánossággal, illetve Facebook-élő videóban mutatkoztak be a nyertes jelöltek, a sajtónak így aligha lehetett esélye kérdéseket feltenni a párthoz, se az eltűnt szavazókról, se a jelenlegi botrányról, se a választások egyéb tanulságairól.

(ATV; Telex; Mérce)