Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Választások az Egyesült Királyságban: A Munkáspárt Londonban jól szerepelt, a konzervatívok országosan elbuktak

Ez a cikk több mint 1 éves.

Helyhatósági és helyi parlamenti választásokat tartottak csütörtökön az Egyesült Királyságban. Bár végleges eredmények még nincsenek, úgy tűnik, a Boris Johnson miniszterelnök vezette Konzervatív Párt érzékeny vereséget szenvedett el.

A toryk elvesztették többségüket London fontos kerületeiben, így a konzervatívok régi fellegváraiban, Wandsworth és Westminsterben is. Utóbbiban 1964 óta a kozervatívok domináltak, előbbit pedig maga Margaret Thatcher egykori konzervatív miniszterelnök nevezte a kedvenc kerületének.

Bár a Keir Starmer irányította Munkáspárt a főváros elit kerületeiben jól szerepelt, ez már nem mondható el Londonon kívül. A Labour az eddigi eredmények szerint csak korlátozott sikereket ért el Angliában. A kisebb pártok, például a Liberális Demokraták és a Zöldek azonban erősödtek.

Angliában a szavazatok több mint egyharmadát számlálták össze, azonban Skóciában, Walesben és Észak-Írországban a számlálás csak péntek reggel kezdődött el.

A Sinn Féin győzhet

Skóciában és Walesben is új helyi és kerületi tanácsokat választottak csütörtökön, Észak-Írországban pedig új regionális parlamentet. Az előzetes felmérések szerint a Sinn Féin republikánus párt először lehet legerősebb párt, és adhatja az ország miniszterelnökét. (Korábban tévedésből azt írtuk, először alakíthat kormányt a republikánus erő,. A Sinn Féin jelenleg is kormányon van, de csak a DUP mögötti 2. erőként. A hibáért elnézést kérünk. – szerk.) Az előzetes felmérések szerint a párt megszerezheti a mandátumok többségét, s amennyiben ez így lesz, népszavazást kezdeményezne Észak-Írország és az Ír Köztársaság újraegyesítéséről.

A vezető pozíciót eddig a protestáns Demokrata Unionista Párt töltötte be, februárban azonban bejelentette lemondását Paul Givan első miniszter, tiltakozásul a brexit-megállapodás észak-írországi protokollja ellen.

A DUP vezetője, Jeffrey Donaldson később úgy nyilatkozott, nem hajlandó segédkezni annak a protokollnak a fenntartásában, amely megingatja az Egyesült Királyság által megtestesített uniót és gazdasági integrációt, valamint Észak-Írország helyzetét.

Botrányok

Vélhető volt, hogy a konzervatívok meg fognak gyengülni. A kormányt számos botrány rázkódtatta meg az utóbbi időszakban. Mindenekelőtt kiderült, hogy az Egyesült Királyság Ruandába szervezi ki az országba érkező menekülteket, azaz 4500 kilométerrel odébb fogják elbírálni a menedéket keresők kérelmeit. Az ukrajnai háború kitörése után Priti Patel belügyminiszter botrányos kijelentéseket tett a menekültek fogadásával kapcsolatban. A vízumok megítélésének késleltetése miatt több segélyszervezet is pert fontolgat a belügyminisztérium ellen. Nem utolszor pedig Boris Johnson miniszterelnök is botrányba keveredett. Kiderült, a koronavírus terjedését megakadályozni hivatott lezárások ideje alatt partikon vett részt.

A toryk meggyengülése kétségkívül azoknak a hangoknak a felerősödéséhez vezethet, amelyek a miniszterelnök távozását szorgalmazzák.

(AP, DPA, Euronews, Süddeutsche Zeitung, The Independent, Reuters, Guardian)
Címlapkép: Forrás: Facebook