Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Népszavazás: A Párbeszéd az Országgyűlés támogatásával is megelégedne, Baranyi végigvinné a referendumot

Ez a cikk több mint 1 éves.

Ellenzéki képviselők csoportja országgyűlési eszközökkel „megspórolná” a tavaly júliusban Karácsony Gergely által kezdeményezett, az aláírásgyűjtési szakaszt sikeresen vett népszavazási kérdésekről szóló referendumot, Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester azonban ellenzi a népszavazás „eltérítését”.

A javaslatról a Párbeszéd frakció tagjai csütörtökön beszéltek az Országgyűlésben tartott sajtótájékoztatójukon. Az ellenzéki képviselők törvényjavaslata a Fudan Egyetem létrehozásáról szóló törvényt visszavonná, és egy olyan határozati javaslatot is benyújtanak, ami arra vonatkozik, hogy az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát 9 hónapra emeljék. A Párbeszéd frakció tagjai szerint amennyiben a kormány spórolni akar, támogatja az összellenzék javaslatait, és ez esetben nem kerül sor népszavazásra. Szabó Tímea szerint az országgyűlési megoldás mellett szól az, hogy a népszavazás lebonyolítása 14 milliárd forintba kerülne.

Szabó szerint így „megspórolja ezt a népszavazást” a kormány, és több milliárd forintnyi közpénz elköltése helyett helyben hozhatnak róla döntést, így adva „még egy esélyt” a kormánynak, hogy meghozzák a helyes döntést, foglalta össze a sajtótájékoztatót a 444.

Ezzel azonban nem minden ellenzéki politikus ért egyet.

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere Facebook-posztban állt ki a népszavazás mellett, szerinte a „képviselők tehát a NER történetének eddigi egyetlen nem kormánypárti népszavazását térítenék el, azok után, hogy több, mint kétszer kétszázezer választó aláírásával támogatta a népszavazási kezdeményezéseket”.

Posztjában arról is beszél, hogy a törvényjavaslatuk „nem fog célba érni”, és ezzel már eleve a népszavazás kudarcára készülnek, mert már most a választások után kiábrándult ellenzéki szavazóbázissal kalkulálnak.

De ennek a szöges ellentétére van most szükség, „megfutamodás” helyett „bátorságra”.

„Amikor rosszul állunk, akkor igazán nagy hiba feladni a még meglévő lehetőségeinket. És még súlyosabb hiba gyávának tűnni.”

Jámbor András, Józsefváros és Ferencváros országgyűlési képviselője, a Párbeszéd frakció tagja szerint a cél a népszavazási kérdésekben foglaltak érvényesítése, nem pedig a népszavazási kampányok lebonyolítása.

Facebook-posztjában arról beszél, hogy meg kell ragadni az összes lehetőséget arra, hogy a magyar embereknek fontos ügyekben minél előbb történhessen változás, és erre a leggyorsabb út a Parlamenten keresztül vezet.

„Ha aközött kell választanom, hogy csinálunk egy jó párhetes ellenzéki kampányt vagy megakadályozunk egy értelmetlen pénzszórást, segítünk megoldani a lakhatási válság legalább egy kicsi szeletét, és 9 hónapra emeljük az álláskeresőknek jutó támogatást, bocsánat, de mindig az utóbbit fogom választani.”

A népszavazásban foglalt kérdések elfogadása és hatályba helyezése kiemelten fontos egy lakhatási, megélhetési és élelmiszerválság közepén, és az ilyesfajta beavatkozások és döntéshozások intézménye a kormány.

Azonban ha a kormány mégsem fogadja el ezeket a javaslatokat, akkor természetesen megkezdődhet a kampány a népszavazás mellett.

A szavazópolgárokon való segítést nem lehet elcserélni ellenzéki kampányolásra, ugyanis

„a képviselet alapvető célját, hogy a közösség ügyeit intézzük, hogy megpróbáljuk a közösség tagjainak problémáit megoldani, kidobni, és azt mondani, hogy a cél egy jó ellenzéki kampány, az pont az a zsákutcás politika, ami a negyedik kétharmadhoz vezetett.”

Címlapkép: Mérce/Kiss Soma Ábrahám