Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pert nyert egy oltatlan pedagógus az oltási kötelezettség alóli felmentését elutasító EMMI-vel szemben

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Fővárosi Törvényszék mai ítéletével igazat adott egy oltatlan pedagógusnak, aki egészségi állapotára (magas vérnyomás és diabétesz) hivatkozva nem adatott be magának koronavírus elleni vakcinát, Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkártól azonban hiába kért felmentést a szférában bevezetett oltási kötelezettség alól, elutasítást kapott – adta hírül a pedagógust védő Schiffer András ügyvéd, egykori LMP-s politikus.

Maruzsa a kérelmet azzal az indokolással utasította el, hogy

„A rendelkezésre álló adatok, valamint a kérelemhez mellékelt iratok alapján, továbbá tekintettel arra, hogy annak támogatását elvi állásfoglalásában járványügyi szempontból az Operatív Törzs sem javasolta, kérelme elutasításáról döntöttem”.

Az Operatív Törzs állásfoglalásáról azonban Schiffer szerint őket nem értesítették az eljárás során, annak szövegét nem ismerik „és semmiféle logikai összefüggés kibontására nem vetemedett az államtitkár a becsatolt orvosi papírok és az ún. elvi állásfoglalás között”.

A bíróság ezért megsemmisítette az EMMI Maruzsa által jegyzett, mentesítés iránti kérelmet elutasító határozatát, egyúttal a minisztériumot új eljárás lefolytatására utasította.

Schiffer szerint a tanulság az, hogy bármit talán mégsem tehet meg az állam a polgáraival még akkor sem, ha a járványhelyzetre hivatkozik. „Ettől függetlenül: a határtalan korlátozáspolitika, a veszélyhelyzeti vakcinák mérlegelés nélküli kényszerítése, az oltatlanok indokolatlan diszkriminációja, a „nevelő állam” megjelenése miatt ma egész Európában válságban van a jogállam” – írja.

A pedagógusokat tavaly december közepéig kötelezték oltásra, aki pedig nem tett ennek eleget, azt januárban fizetés nélküli szabadságra küldték, illetve későbbi kirúgásukat is kilátásba helyezték. Január elejéig közel 800 tanár kapott felmentést az EMMI-től, az azonban nem derült ki, mi alapján szelektált a minisztérium. A kormány intézkedése nagy felháborodást váltott ki mind a pedagógusok, mind a szülők részéről. A legtöbben amiatt aggódtak, hogy az egyébként is jelentős pedagógushiány még tovább súlyosbodik, az oltott – és így a munkájukat megtartó – pedagógusokra pedig még több teher hárul, ami összeomláshoz vezet, sokan pedig méltatlannak érezték az oltatlan pedagógusok elküldését. Az oltási kötelezettséget végül március elején vonta vissza a kormány, addigra azonban minden bizonnyal sokan elhagyták a munkahelyüket vagy a teljes szakmát egy olyan állásért, ahol legalább megfizetik őket.

Címlapkép: MTI/Balázs Attila