Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az EU olajembargót vezetne be Oroszország ellen, Magyarország haladékot kap

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az Oroszország elleni hatodik szankciós csomag részeként olajembargót vezetne be az EU – jelentette be szerdán az Európai Parlamentben Ursula von der Leyen az Európai Bizottság vezetője.

„Putyinnak nagy árat kell fizetni brutális agressziójáért. Európai Uniónk jövője Ukrajnában is íródik” – jelentette ki von der Leyen az Európai Parlament plenáris ülésén, az Ukrajnában zajló háború társadalmi és gazdasági következményeiről szóló vitán.

Elmondta, az EU hat hónapon belül szeretné fokozatosan megszüntetni az oroszországi kőolaj-behozatalt, az év végére pedig a finomított olajtermékek importját is.

Tisztázzuk, ez nem lesz egyszerű. Néhány tagállam erősen függ az orosz olajtól. De ezen egész egyszerűen dolgoznunk kell

-tette hozzá Ursula von der Leyen. Az olajembargó nem azonnal fog életbe lépni: a nyersolaj importját 6 hónap múlva, a finomítottét pedig 9 hónap múlva tiltják be.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden még azt hangsúlyozta, szerinte jelenleg fizikailag lehetetlen az Oroszországból származó kőolaj nélkül működtetni a magyar gazdaságot.  Leszögezte, „a kormány nem szavaz meg olyan szankciókat, amelyek ellehetetlenítenék az orosz kőolaj és földgáz magyarországi szállítását, ugyanis az infrastruktúra helyzetéből fakadóan ez veszélybe sodorná hazánk energiabiztonságát” .

Ennek tükrében nem meglepő, hogy az előzetes hírek alapján valószínű, hogy Szlovákia és Magyarország felmentést kért és kapott az embargó alól.

Miután egyik országnak sincs kikötője, és gazdaságosan csak az oroszoktól érkező csővezetéken keresztül tud olajhoz jutni. Erre azért lehet szükség, hogy mind a 27 tagállam rábólintson a Bizottság javaslatára, ugyanis a szankciós csomagot még el kell fogadnia az Európai Tanácsnak is – adta hírül az EuroNews.

Az Európai Unió hatodik szankciós csomagja emellett  olyan magas rangú katonatiszteket von az uniós megszorító intézkedések hatálya alá, akik háborús bűnöket követtek el Bucsában, vagy felelősek Mariupol ostromáért.

A megszorító intézkedések újabb csomagja továbbá a Sberbankot és két másik nagy bankot is kizárna a SWIFT néven ismert globális elektronikus fizetési rendszerből. Emellett három nagy orosz állami tulajdonú műsorszolgáltatónak tiltja meg az uniós műsorszórást minden platformon, kábelen, műholdon, interneten és okostelefonos alkalmazásokon keresztül egyaránt – közölte az uniós bizottság elnöke.

 

 

Címlapkép: EP Plenary session - Inauguration of the new President of the United States and the current political situation / Multimedia Centre, European Parliament