Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megalakult az új Országgyűlés

Ez a cikk több mint 1 éves.

Hétfőn 11 órakor megkezdődött az új Országgyűlés alakuló ülése, ahol a választott képviselők letették az esküt.

Ötödik alkalommal válhat kormányfővé Orbán Viktor, a Fidesz-KDNP listavezetője, akit Áder János leköszönőben lévő államfő jelölt miniszterelnöknek.

Az ülésen a kora délutáni órákban létrejön a 2 kormánypárti és 7 ellenzéki frakció, megalakítják a parlamenti bizottságokat, megválasztják továbbá a házelnököt és a háznagyot is.

Az alakuló ülést Áder János nyitotta meg a 199 képviselőből mind a 199 képviselő és mind a 11 nemzetiségi szószóló benyújtotta a megbízólevelét neki.

Budapest, 2022. május 2.
Áder János köztársasági elnök (k) az Országgyûlés alakuló ülésén a Parlamentben 2022. május 2-án. A patkóban Turi-Kovács Béla, az új összetételû parlament legidõsebb tagja, korelnök, fideszes képviselõ, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Orbán Viktor miniszterelnök (középen, b-j).
MTI/Illyés Tibor

Az államfő ezután átadta az ülés vezetését a korelnöknek, azaz a legidősebb képviselőnek, a 86 éves Turi-Kovács Bélának, aki arra fűzte fel a beszédét, hogy „Magyarország a háborút elutasítja és a béke pártján áll. A NER továbbépítése megadja a lehetőséget a családok védelmére, és a nemzetmentő program folytatására”.

Turi-Kovács Béla arról is beszélt, hogy ezekben a napokban „két békepárti vezető van a világon: az egyik Ferenc pápa, a másik pedig Orbán Viktor”.

A korelnök felszólalása után a parlament meghallgatta a Nemzeti Választási Bizottság elnökének és a Nemzeti Választási Iroda elnökének beszámolóját a választásokról.

Röviddel 12 óra után sort került az eskütételre. A Demokratikus Koalíció frakciójának tagjai csak ezen a ceremónián és a szavazás ideje alatt tartózkodtak az ülésteremben. Egyedül Hadházy Ákos nem tette le az esküt, ő egy Facebook-bejelentkezéssel adott hírt magáról, 17:00 órától „Köztéri fogadóóra” néven tart eseményt a Kossuth téren.

A Momentum, ígéretéhez híven, az eskütétel után kivonult az ülésteremből. Hozzájuk a DK és a Párbeszéd képviselői is csatlakoztak.

A Jobbik, az MSZP és az LMP bent maradt Áder János beszéde alatt is. Áder arról szólt, először fordult elő, hogy két pártszövetség mérkőzött meg egymással a választásokon, a többieknek csak „statisztaszerep” jutott.

Áder János elmondta, pénteken felkérte arra Orbán Viktort, hogy alakítson kormányt, ő pedig azt elfogadta.

Ezután azt javasolta az új Országgyűlésnek, válasszák meg Orbánt miniszterelnöknek. Áder szerint „minden vitán felül áll” az új kormány legitimációja.

Áder János hangsúlyozta, „nemet kell mondani az alpári beszédre, a jellemtelenségre és a demagógiára”, valamint a kettős mérce alkalmazására, az idegen érdekek kiszolgálására, az alkotmányellenes szándékokra, a hazugságra és elvtelenségre”. Véleménye szerint igent kell mondani a nemzeti érdekek képviseletére, a magyarok biztonságára, közös sikerekre, beruházásokra, kastélyokra.

Az április 3-i választáson három pártlista szerzett mandátumot, és összesen kilenc frakció alakul. Két új párt lesz jelen a parlamentben: a Momentum és a Mi Hazánk Mozgalom. A következő négy évben a következő frakciók lesznek jelen az Országgyűlésben:

Fidesz: 117 képviselő – frakcióvezető: Kocsis Máté
KDNP: 18 képviselő – frakcióvezető: Simicskó István
DK: 15 képviselő – frakcióvezető: Gyurcsány Ferenc
Momentum: 11 képviselő – frakcióvezető: Fekete-Győr András
Jobbik: 10 képviselő – frakcióvezető: Jakab Péter
MSZP: 10 képviselő – frakcióvezető: Tóth Bertalan
Párbeszéd: 6 képviselő – frakcióvezető: Tordai Bence
Mi Hazánk Mozgalom: 6 képviselő – frakcióvezető: Toroczkai László
LMP: 5 képviselő – frakcióvezető: Ungár Péter

Amennyiben Hadházy Ákos nem ül be a Momentum frakciójába, akkor Fekete-Győr Andrásék frakciója is tíz főre csökken.

Az Országos Német Nemzetiségi Önkormányzat képviseletében pedig Ritter Imre jutott még mandátumhoz, összesen tehát 199 képviselő lesz a parlamentben.

Az alakuló ülésről élőben közvetítettünk. Itt újranézhető a felvétel.

A pártok képviselői különböző programokon vettek részt a hivatalos esemény előtt. A Fidesz-KDNP országgyűlési frakcióinak képviselői például istentiszteletre mentek a Hold utcai református templomba – számolt be a hírről az MTI.

Budapest, 2022. május 2.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k), illetve a Fidesz és a KDNP országgyûlési frakcióinak képviselõi az új Országgyûlés alakuló ülésére mennek Budapesten 2022. május 2-án. A kormányfõ mellett jobbra Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, balra Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, mögötte Kósa Lajos, fideszes országgyûlési képviselõ és Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetõje (takarásban).
MTI/Benko Vivien Cher

A Momentum frakciójának képviselői alternatív esküről készült videót osztottak meg a párt Facebook-oldalán. A videó tanulsága szerint felesküdtek többek közt arra, hogy nemcsak egy szűk kiváltságos réteget képviselnek, hanem az ország egészének érdekeit képviselik és arra is, hogy a magyar emberek egészségéért, megélhetéséért és tudásáért fognak dolgozni.

A Mi Hazánk képviselői Ökumenikus istentiszteleten vettek részt az alakuló ülés előtt.

(MTI, Hvg.hu, Telex, Mérce)
Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd