Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ungváry Krisztián szerint az orosz katonák azért erőszakolnak nőket Ukrajnában, mert a hiányos ellátásuk miatt nem tudnak „udvarolni”

Ez a cikk több mint 1 éves.

Ungváry Krisztián történész a Magyar Hangnak adott interjút az orosz hadviselésről, melyben többek között arról beszélt, hogy milyen párhuzamok fedezhetők fel Budapest 1944–45-ös ostroma és a jelenleg zajló ukrajnai háború között, illetve hogyan viszonyul a katonaság a megszállt területek lakosságához. Az interjúban a Magyar Hang munkatársa kitért az orosz katonák által elkövetett nemi erőszakra, melyről egyre több eset kerül nyilvánosságra a nemzetközi sajtóban.

A történész szerint a nemi erőszak a háborúk velejárója.  „A magyar hadsereg is követett el tömegesen nemi erőszakot a második világháború idején. Nem lehet ugyanakkor mást elvárni ezektől a katonáktól, mint amit a saját országuk a saját társadalmával művel. Ha a női jogok Oroszországban csökevényesen léteznek, akkor nem kívánhatjuk, hogy ezt egy háborúban tiszteletben tartsák. Tegyük hozzá: a második világháborúban az amerikai katonák nem szorultak rá, hogy tömegesen erőszakot kövessenek el nőkön. Magukat más eszközökkel is vonzóvá tudták tenni, például azzal, hogy felmutattak egy húskonzervet. Hasonló pozitív csomagja az orosz katonáknak nem volt, és most sincs. Ellátásuk olyan pocsék, hogy lopniuk kell az ukrán boltokból. A lakosság fasiszta megszállónak tartja őket.

Ilyen helyzetben udvarolni nyilván lehetetlen. Marad tehát az erőszak.”

Az interjúban elhangzottakra a Patent Egyesület is reagált. Szerintük a nő jogok nemcsak Oroszországban, de nálunk is csak csökevényesen léteznek, melyet az is bizonyít, hogy  a magyar médiában még mindig a „bicskanyitogató erőszak-relativizálás” a norma.

A szervezet Facebook-posztjában felhívta Ungváry Krisztián és a Magyar Hang munkatársainak figyelmét, hogy az udvarlásnak és vonzalomnak semmi keresnivalója nincs a nemi erőszak kontextusában.

A nemi erőszak a hatalommal és erőfölénnyel való brutális visszaélés, háborús időben az egyik legelterjedtebb és legkézenfekvőbb fegyver. Az amerikai katonák példájára reagálva hozzátették: ha egy éhező nő egy húskonzervért cserébe már az elejétől megadással viseli el az ellene elkövetett nemi erőszakot, nem csak közben bénul le tőle, attól az még éppen úgy nemi erőszak. A kölcsönös akaraton alapuló, kényszert és erőszakot nélkülöző szex nem megvásárolható.

A nőjogi szervezet szerint a nemi erőszak elkövetői jogosultnak érzik magukat lányok és nők alávetésére és megkínzására, és ezt a vélt jogosultságukat érvényesítik. Figyelmeztetnek, napjainkban még nagyobb muníciót kapnak erre a háborús nemi erőszakot elkövető katonák mint valaha, hiszen a pornó által formált szexuális „kultúra” mára a mindennapossá és a szexualitás alapvető részévé tette a nők alávetését, bántását – a durva és erőszakos behatolást bármely testnyílásba, a lányok és nők megütését, leköpését, fojtogatását, leszorítását, kikötözését, magatehetetlenné tételét.

„Most, amikor naponta érkeznek az egyre megrázóbb hírek az ukrán lányokat és nőket módszeresen, könyörtelenül kínzó katonákról, különösen fontos lenne, hogy a sajtó munkatársai tudatában legyenek a felelősségüknek, amikor beszámolnak ezekről az esetekről” – szögezték le.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán