Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hadházy nemcsak az alakuló ülésre, hanem a következő négy évre sem ül be a Momentum frakciójába

Ez a cikk több mint 1 éves.

Frissítés (10:24)

A Magyar Hang több, egymástól független forrásból úgy értesült, hogy az alakuló ülésen való részvétel vitája szakításhoz is vezetett Hadházy Ákos és a párt között: Hadházy várhatóan nem ül be a Momentum frakciójába, így a 2022-26-os országgyűlési ciklusban is független képviselőként fog dolgozni. Hadházy a lap megkeresésésre nem cáfolta az értesülést.

Frissítés (16:03)

Az Alfahír kérdésére a Momentum megerősítette a hírt: „Hadházy Ákossal a jövőben nem egy frakcióban fogunk a NER lebontásán dolgozni, de, ahogyan ezt tettük az elmúlt években”.

Korábban írtuk:

Habár frakciója tegnap este ennek ellenkezőjét jelentette be, nem vesz részt az Országgyűlés hétfői alakuló ülésén Hadházy Ákos, a Momentum képvislőcsoportjába befogadott párton kívüli ellenzéki képviselő – írta péntek reggel Facebook-oldalán a Budapest 8-as körzetében egyéni mandátumot szerzett politikus.

Hadházy közölte: ülés helyett először Kisvaszarra fog menni, ahol egy roma családot folyamatos retorzió ér a polgármester részéről amiatt, mert nevüket felvállalva számoltak be a roma felzárkóztatásra adott EU-s pénzek elcsalásáról. Ezután pedig hétfőn délután öt órakor, az alakuló ülés napján köztéri fogadóórát fog tartani a Parlament előtt a Kossuth téren. Azt kéri, ide azok jöjjenek, akik szerint a választás „nem volt demokratikus”, és akik „tenni szeretnének azért, hogy a következő már ne ilyen körülmények mellett történjen meg”.

A politikus az ellenzéki előválasztáskor a Momentum frakciójába kapott befogadást, így a párt képviselőcsoportjában fog majd dolgozni a következő ciklusban. Mostani Facebook-posztjában jelezte, nem érte egyet a párt tegnap este közölt elnökségi döntésével, miszerint a frakció annak ellenére, hogy bojkottálja az alakuló ülés érdemi részét, és az április 3-i választást sem ismerjük el tisztességesnek,

május 2-án le fogja tenni a parlamenti esküt.

A Momentum úgy indokolta döntését: „1,9 millió változást akaró honfitársunktól azt a felhatalmazást kaptuk, hogy a parlamentben és a parlamenten kívül is a hangjuk legyünk. Míg az eskütétel az előbbi, az utcára kivonulás az utóbbi célt szolgálja.” Ezzel együtt semmilyen „díszpozíciót” (parlamenti alelnöki, jegyzői, bizottsági elnöki és alelnöki pozíciók) nem vállalnak a parlamentben, és „munkájuk legjavát a parlamenten kívül, változást akaró közösségek építésével” tervezik tölteni.

A Momentum elnöksége annak ellnére döntött az eskütétel mellett, hogy április 9-én Hadházy Ákos és Fekete-Győr András, a párt frakcióvezetője együtt tettek bejelentést arról, hogy a Momentum frakciója bojkottálni tervezi az Országgyűlés alakuló ülését, amennyiben nem teljesülnek a párt demokratikus garanciát biztosító követelései, azaz:

  1. Egy pártszövetség, vagyis a Fidesz-KDNP egyoldalúan ne változtathassa meg a választási törvényeket, az önkormányzatok hatásköréről és választásáról szóló jogszabályokat;

  2. A közmédia élére konszenzussal választanának vezetőket, a közmédia ténylegesen függetlenül és pártatlanul működjön;

  3. Az országgyűlési képviselőknek az állami szervek ellenőrzéshez szükséges jogosítványait állítsa helyre az Országgyűlés;

  4. Parlamenti kisebbség is kezdeményezhesse valódi, széles jogkörökkel rendelkező vizsgálóbizottságok felállítását;

  5. Vonják vissza a feleslegesen fenntartott veszélyhelyzeti jogrendet.

Ekkor Fekete-Győr még arról beszélt, a Momentum képviselői arra vállalkoznak, hogy „a Hadházy-modellt sokszorosítsák meg” a parlamenti politizálásban.

Hadházy pénteki bejegyzésében kiemelte, a Momentum elnöksége azt követően hozta meg döntését, hogy a Fidesz képviselőcsoportját vezető Kocsis Máté megfenyegette a parlamenti pártokat, hogy ne merészeljenek távol maradni arról az ülésről, ahol az új parlament dönt arról, hogy a választások szabályos rendben zajlottak.

A Zuglóban egyéniben győzedelmeskedő politikus szerint „rosszul, sőt, tragikusan” döntött a Momentum, de ahogy írja, „ezzel már nekik kell együtt élniük, nekik kell a választókkal elszámolniuk”. Hadházy úgy véli,  a tegnap késő esti közlemény szövegéből és a díszpozíciók visszautasításából látszik, hogy „értik ők, miről van szó, de a fenyegetés vagy valamilyen más megfontolás hatott”. Ezzel együtt a képviselő biztos abban, hogy „ahogyan eddig is számos jó ügyben szövetségesként” együtt tudtak dolgozni, úgy „a jövőben is lesznek közös ügyeik”.

Hadházy Ákos a választás óta eltelt egy hónapban számos fórumon kifejtette nézeteit a következő négy év parlamenti munkájáráról. A Mércén erről legutóbb egy, a Társaság a Szabadságjogkért által szervezett vita kapcsán számoltunk be, ahol Hadházy hangsúlyozta, hogy már a választás is antidemokratikus volt, a parlamentben pedig az ellenzéki képviselők jogkörei nagyjából a nullával egyenlők. Szerinte nem szabad részt venni az országgyűlés színjátékában, az interpellációkon „szónokversenyt” folytatni, mert ezzel csak egy igazságtalan rendszert legitimitálnak. Állítása szerint korábban felmerült a pártok között, hogy menjenek el az ózdi kultúrházba, és tartsanak ott egy alternatív parlamenti ülést valódi vitával. Továbbá Hadházy szerint nem szabad részt venni a parlament nyitóülésén, pozíciókat és bizottsági helyeket vállalni, mert az nem tisztességes azokkal a civilekkel és aktivistákkal szemben, akik támogatták őket.

Ezzel ellentétes álláspontot képviselt a vitán Jámbor András – lapunk korábbi főszerkesztője – aki korábban is hangsúlyozta közösségi oldalán, hogy felveszi képviselői parlamenti fizetését, melyből jelentős összegeket fordít majd éppen a civil szervezetek támogatására. Emellett jegyzői pozíciót is szeretne vállalni, pontosan azért mert „baromi sok pénz jár érte”. Hozzátette, nem Audit tervez vásárolni a tisztséggel járó havi bruttó 900 ezer forintból, hanem felvenne egy alkalmazottat, aki a választókerületében olyan programokat szervezne, mellyel a szegényebb választópolgárokat érnék el Józsefvárosban.

A mandátumvitáról a héten jelent meg a Mércén Tóth Csaba Tibor publicisztikája.