Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Berki Sándor: Fontos elérni, hogy a cigányságnak szánt támogatások el is érjenek a cigányokhoz

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Népszava kérdezte a májusban összeülő új parlament cigány származású képviselőit, hogy milyen tervekkel vágnának neki a képviselői munkának a következő ciklusban.

A portálnak nyilatkozó Berki Sándor (Párbeszéd) politikai hitvallását így foglalta össze:

„A romaügyben az ország szinte összes problémája megjelenik, ha ezekre sikerül megoldást találni, akkor a többségi társadalom is sokkal jobb helyzetbe kerülhet”

A gyári melósból lett országgyűlési képviselő máris lázasan fogott bele a képviselői munkába. Nyilatkozata szerint tüzetesen tanulmányozza a házszabályt, valamint a Parlament működését, és már több irányban meg is kezdte a munkát, amihez egy konkrét törvényjavaslat is hozzátartozik. Berki javasolni fogja, hogy az adóslistára került emberek esetében differenciált módon állapítsák meg a törlesztőrészleteket, az állam vegye számításba, hogy kinek mennyi a jövedelme, milyen anyagi és családi körülmények között él. A másik célja, hogy el lehessen érni: a cigányságnak szánt támogatások valóban jussanak el a cigányokhoz.

Hasonlóan gondolkodik a momentumos színekben képviselői helyhez jutott Lőcsei Lajos is, ő az Európai Uniós, felzárkóztatásra szánt pénzek tényleges hasznosulását akarja elérni, bár tudja, ellenzéki képviselőként nem lesz könnyű dolga.

Varga Ferenc, a Jobbik friss országgyűlési képviselője úgy vélekedik, hogy nagyon fontos a parlamenten kívüli közösségépítés is, amelynek „szerves része” szeretne lenni a jövőben.

Mint arról a Mércén korábban beszámoltunk, január végén botrányba, illetve döntésképtelenségbe fulladt az Országos Roma Önkormányzat jelöltállító közgyűlése, amelynek így nem sikerült nemzetiségi jelöltet jelöltetnie a következő országgyűlésbe, így a romák közvetlen képviselet nélkül maradtak erre a ciklusra.

A közgyűlés tétje az volt, hogy a kormány által favorizált Farkas Félixnek lesz-e esélye nemzetiségi listavezetőként bejutni a parlamentbe, vagy Agócs János ORÖ-elnöknek. Végül egyiknek sem lett erre lehetősége.

A történtek után a saját listája első de facto befutó helyére Berki Sándor roma politikust választó Párbeszéd közleményben jelezte: a közgyűlés eredménytelenségének tükrében fontosnak tartják Márki-Zay Péter akkori kezdeményezését, hogy legyen legalább három roma politikus befutó helyen a közös ellenzéki listán.