Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Időhúzással sikerült elérni, hogy ne legyen szószólója a romáknak a következő parlamentben

Ez a cikk több mint 2 éves.

Hiába kezdték el hétfőn délelőtt 11 órakor az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) képviselői a nemzetiségi jelöltállító közgyűlését, 13 órányi huzavona után sem sikerült tegnap éjfélig jelöltet állítaniuk, így a törvényes határidő túllépése miatt a romák nem szavazhatnak április 3-án nemzetiségi listára, de még szószólójuk sem lesz a következő parlamentben – a hírről a RomNet Facebook-oldala számolt be,  a Népszava pedig ugyancsak az esemény helyszínéről tudósított

A közgyűlés tétje az volt, hogy a kormány által favorizált Farkas Félixnek lesz-e esélye nemzetiségi listavezetőként bejutni a parlamentbe, vagy Agócs János ORÖ-elnöknek. 

Mint ismert, tavaly novemberben egyszer már a „kormány emberének” számító Farkas Félix helyett megválasztották Agócs Jánost listavezetőnek, azt a döntést azonban furcsa indokkal végül az Alkotmánybíróság megsemmisítette. 

Ezt követően a Népszava cikksorozatban ismertette azokat a eljutott hangfelvételeket, amelyeken Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos, a Belügyminisztériumhoz tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója beszélget az ORÖ azon képviselőivel, akik a kormánypárti Lungo Drom szövetségéhez tartoznak. A kormánybiztos arról győzködte őket, hogy Farkas Félix kell győzelemre segíteni. 

A közgyűlésről szóló beszámolók szerint Agócs János ellenfelei az időhúzás legkülönfélébb eszközeivel éltek, bekiabálásokból sőt lökdősdésből sem volt hiány. Agócs János elnök nyolcszor rendel el szünetet, majd két órára felfüggesztette a tanácskozást. Hidvéghi B. Attila, a Romnet szerkesztője több videót is közölt az eseményről, amelyeken jól látszanak a feszültség jelei:

Az ülésen vita zajlott arról is, hogy gépi vagy „kézi” szavazásal döntenek a jelöltről. A kérdés azért volt lényeges, mert Agócs támogatói szerint Farkas Félixék a kézlefertatásos módszerrel ellenőrizhették volna, hogy az ő frakciójukon belül ki tartja magát a Farkas támogatásáról szóló előzetes egyezséghez, míg a titkos szavazás esetén abban bíztak volna, hogy akad néhány „bátor”, aki mégsem rá szavazna. 

Az este egy pontján Agócs közölte, hogy hajlandó visszalépni a listavezetői jelöltségétől, ha azt Farkas Félix is megteszi, és az ORÖ közgyűlésének tagjai más személyek közül választanak, titkos szavazással. Farkas Félix azonban ezt nem fogadta el, így a közgyűlés tovább folytatódott, és ahogy egyre inkább kifutottak az időből, végleg elszabadultak az indulatok. Mivel a jelöltállító szavazásra nem tudtak éjfél előtt sort keríteni azülést bereksztették azzal, hogy a héten javaslatot terjesztenek be, hogy az ORÖ rendkívüli közgyűlésen oszlassa fel önmagát, és ezt az elnök is támogatja.

A történtek után a saját listája első de facto befutó helyére Berki Sándor roma politikust választó Párbeszéd közleményben jelezte: a közgyűlés eredménytelenségének tükrében fontosnak tartják Márki-Zay Péter kezdeményezését, hogy legyen legalább három roma politikus befutó helyen a közös ellenzéki listán.