Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kunhalmi Ágnes szerint az ellenzéknek szociális ígéreteket kellett volna tennie a putyinozás helyett

Ez a cikk több mint 1 éves.

Hiába jelezte többször saját elmondása szerint Kunhalmi Ágnes az ellenzék központi kampánycsapatának, hogy szociális ígéreteket kellett volna tenni a kampányban putyinozás helyett, nem figyeltek rá – többek között erről beszélt az MSZP társelnöke egy, az Azonnalinak adott, kedden megjelent interjúban.

A cikkben az egyéniben Pestszentlőrincen győztes MSZP-s politikus a kampányban az ellenzék által az országgyűlési választási kampány során szerinte elkövetett hibákra hoz számos példát. Kunhalmi szerint azt kellett volna mondania az ellenzéknek, hogy ők is ki akarnak maradni a háborúból, és emellett a kormánynál sokkal jobban odafigyelnének a háború gazdasági-szociális hatásaira: ezért csökkentenék az alapélelmiszerek áfáját, emelnék a nyugdíjakat, a béreket, adómentessé tennék a minimálbért.

„De sajnos Márki-Zay Péter sem tudott ezekkel vállaltan konzervatív-liberális közgazdászként azonosulni, ezért, amikor igazán nagy szükség lett volna a háborúval kapcsolatban a szociális ígéretekre, kommunikációra, már nem voltunk rá képesek”

– idézte fel a történteket az MSZP társelnöke.

Kunhalmi szerint ezen kívül is „volt még egy sor egyéb tényező, ami társadalmi valóság Magyarországon”, de egyáltalán nem foglalkozott vele az ellenzék. Példaként említette, hogy a magyar társadalom kevésbé oroszellenes, mint a lengyel, Orbán Viktor sorozatosan úgy kapott kétharmadot, hogy köztudottan Putyin egyik legnagyobb barátja Európában, de ez nem sokakat érdekelt idehaza; valamint, hogy a multiknál dolgozó magyar munkavállalók jelentős része frusztrált attól, hogy bére nagyságrendekkel alacsonyabb, mint az anyavállalatnál dolgozó társaié, miközben ugyanolyan teljesítményt, munkaintenzitást várnak el tőle.

Saját értékelése szerint Kunhalmi a körzetét is azért nyerte meg, mert a békéről és a jóléti intézkedésekről beszélt, nem pedig arról, hogy mi van Putyinnal.

Kunhalmi úgy véli, a hagyományosan baloldali szavazók 2026-ra Orbán Viktor szilárd támogatóivá válhatnak azáltal, hogy míg a baloldal kezdi elveszíteni a „lakótelepek népét”, a tendencia azt mutatja, hogy a nemzeti tőkésosztály a munkásosztály egy részével kezd kiegyezni.

Azt is kifejtette az interjúban az MSZP-s politikus, hogy nem tartja jó iránynak a Párbeszéd esetleges önálló indulását a 2024-es EP-választáson. Erről a felvetésről a múlt héten Tordai Bence, a párt Budán újraválasztott egyéni képviselője beszélt egy interjúban. Kunhalmi szerint stratégiai szempontokat, az önkormányzati választásokat figyelembe véve kellene gondolkodnia az MSZP eddigi szövetségesének, nem rövid távon.

Az MSZP társelnöke nem tudott választ adni arra a kérdésre, hogy indul-e még valaha önállóan választáson az MSZP, reagált ugyanakkor Ujhelyi István az MSZP megújításához kapcsolódó ötletére is: szerinte a szocialista EP-képviselő felvetése jó ötlet, de azt is gondolja, hogy „ennél már több kell”.  Kunhalmi hozzátette: ha úgy dönt, hogy újra elindul társelnöknek , akkor mélyebb és komplexebb javaslatokat fog kidolgozni.

(Azonnali)