Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy párt már biztosan otthagyja az összefogást a következő választásokra: Tordai Bence bejelentette, a Párbeszéd külön indul az EP-választáson

Ez a cikk több mint 2 éves.

Tordai Bence a Telexnek adott interjújában beszélt az ellenzék választáson elért mélypontjáról, illetve a jövő évi európai parlamenti választásokról, ahol azt is bejelentette, a Párbeszéd külön indul majd. A fejleményeket Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője sem hagyta szó nélkül, Facebook-posztjában megjegyezte: örül, hogy a Párbeszéd a tizedik születésnapján úgy döntött, hogy egyszer elindul önállóan egy választáson.

Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd jelenlegi társelnöke bejelentette, hogy a hamarosan esedékes tisztújításon biztosan nem kíván újraindulni, majd hozzátette, Tordait látná szívesen utódjaként. A Párbeszéd politikusa a „balra át és a zöldre át” politikájával dinamizálná a pártot, amelynek önálló karakterét építené, miközben a hatpárti szövetségben szerinte „most adnunk kell egymásnak teret az útkeresésre”.

„A Párbeszéd számára most minden adott ahhoz, hogy egy önálló, független és magában is sikeres, ezzel pedig az összellenzéki sikerhez is hozzájáruló pártot tudjunk csinálni. (…) készülni kell az európai parlamenti (EP-) kampányra, amihez nekünk már van egy országos és európai kitekintésben is kiválóan alkalmas listavezetőnk, Jávor Benedek személyében, és megvan a saját üzenetünk is” – magyarázta Tordai Bence a Telexnek adott interjújában. Arra a kérdésre, hogy a Párbeszéd az MSZP-vel is megszakítja-e a szövetséget a külön indulással, a politikus azt válaszolta, szerinte „nincs ebben változás, de se nekik, se nekünk nem racionális közösen indulni például az EP-választáson”.

Az LMP-vel kapcsolatban elmondta, nem tudja lekövetni a párt mozgását, mióta egy nagyon szoros szövetségbe álltak össze a Gyurcsány Ferenc vezette DK-val.  Hozzátette, „valószínűleg termékenyebb lett volna a zöldpártok együttműködése, de azzal nekünk nehéz mit kezdeni, hogy valaki egy pártot, amely önmagát a Gyurcsány által vezetett kormánnyal szemben meghatározva jött létre, bevisz a DK zöldtagozatának, és szerintem a szavazóik sem nagyon tudják ezt követni”.

A cikket követően Ungár Péter a Facebookon reagált a Párbeszéd politikusának bejelentésére. Leszögezte,

kevés szánalmasabb és fölöslegesebb, az ellenzék teljes hasztalanságát igazoló dolgot tudok elképzelni, mint ha a negyedik kétharmadot hozó súlyos vereség után két héttel, a parlamenti küszöböt együtt jelenleg át nem lépő két zöldpárt egymással kezd el keménykedni.

Majd rögtön ezután hozzátette:

Tordai Bence leendő Párbeszéd társelnök interjújára csak annyit reagálnánk: örülünk, hogy a Párbeszéd a tizedik születésnapján úgy döntött, hogy egyszer elindul önállóan egy választáson.

Ungár szerint azonban a bejelentés kevésbé érdekli és még kevésbé nyugtatja meg a választókat. Úgy véli, az EP kampány elindítása helyett érdemes inkább kicsit több időt önvizsgálatra fordítania a pártoknak a vereség után.

Főleg abban a pártban, aminek az elnöke azért lépett vissza az előválasztáson egy piaci fundamentalista jobboldali jelölt javára, mert állítása szerint a baloldali és zöld politikának nincs támogatottsága

-utalva ezzel a főpolgármester korábbi kijelentésére, mellyel a visszalépését indokolta Márki-Zay Péterrel szemben.

Címlapkép: Tordai Bence a Párbeszéd megmozdulásán a Karmelita kolostor előtt, 2021. november 20. Forrás: Mérce/Juhász Vanessza