Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Minden nap az iskolai munka után dolgozom egy másik munkahelyen 21:30-ig” – üzeni egy tanár az ÁSZ-nak

Ez a cikk több mint 2 éves.

Megrendítő levéllel reagált egy fiatal pedagógus az Állami Számvevőszék nemrég nyilvánosságra hozott jelentésére, amely abszurd módon a pedagógusok pénzügyi kultúráját vizsgálta, valamint azt is megállapította, hogy többségüknek van megtakarítása.

Amellett, hogy a jelentést egészen bizarr időzítéssel épp a márciusi pedagógussztrájk alatt publikálták, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) több hiányosságra is felhívta a figyelmet. Bár a felmérés maga is elismeri, hogy a pedagógusbérek köztudottan alacsonyak, azt is megállapítja, hogy ennek ellenére a mindössze 705 megkérdezett 86 százalékának van megtakarítása. Olyan lényeges részletek azonban nem derültek ki, hogy a megtakarítások a pedagógusbérekből vagy másod- harmadállásokból, esetleg családtagok hozzájárulásával keletkeztek-e, ahogy az sem, hogy mennyi pénzt képesek rendszeresen félrerakni a pedagógusok.

„Így van megtakarításom: minden egyes nap az iskolai munka után dolgozom egy másik munkahelyen, 17 órától 21:30-ig, ahol fizikai munkát végzek. És még így is reménytelenül kevés megtakarításom van. Mire gyűjtök? Arra, hogy a párommal egyáltalán esélyünk legyen valaha külön költözni és gyermeket vállalni. Csak ennyit szeretnénk mi ketten 29 évesen ma Magyarországon. De egyelőre ez is esélytelennek tűnik. Nem villa kell meg luxusjacht, csak egy kis külön kuckó”

– olvasható a PDSZ oldalán közzétett levélben.

A szakszervezethez több képes üzenet is érkezett: van, aki a gyerekei és a maga életben tartására gyűjt minden hónap végén; van, aki szerszámokra gyűjt, mert elhagyta a pedagóguspályát annak reményében, hogy villanyszerelőként jobban keres majd; és van, aki kislánya terápiájára és gyógykezelésére gyűjt. Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja mert nagyot álmodni – ő villára gyűjt, és van olyan is, aki azt kéri, ne zavarják, neki ugyanis már bejött a pedagógusélet, és „Krétán” van:

forrás: PDSZ / Facebook

És olyan is van, aki saját számvevőszékkel vizsgálta a megtakarításait:

forrás: PDSZ / Facebook

A PDSZ egy „csoportképet” is közzétett a megtakarításaikból éppen nyaraló tanárokról. Ha valaki nem látna rajta egy lelket sem, azt valószínűleg csak optikai csalódás okozhatja, néhány kommentelő pedig töredelmesen bevallotta, hogy ott volt, csak pont takarásban: van, aki a fa mögött állt, a „számvevőszék” mögött feküdt, kitakarta egy hullám, és van olyan is, aki már nem fért rá a nagy tömegben  a „Tanári-szigeteken” készült képre.

Hogy valójában mennyire nem elég nemhogy megtakarításra, de megélhetésre sem a pedagógusok bére, arra hónapok óta igyekeznek felhívni a kormány figyelmét az érintettek. Az eredménytelen bértárgyalásokat követően februárban figyelmeztető sztrájkot tartottak a szakszervezetek, amire a kormány a sztrájkjukat láthatatlanná tevő rendelettel válaszolt. A pedagógusok nem engedtek a hatalom nyomásának, és országszerte több héten át polgári engedetlenségi akcióba kezdtek, kockáztatva megélhetésüket. Mivel a kormánnyal ezt követően sem jutottak egyezségre, a PDSZ adatai szerint mintegy 38 ezer pedagógus kezdett sztrájkba, amit végül az országgyűlési választások szakítottak meg. A szakszervezetek most az új kormány megalakulására várnak, hogy folytathassák a bértárgyalást.

Címlapkép: PDSZ / Facebook