Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A háziorvosok szerint L. Simon László csak a kormány covid-protokolljával találta szemben magát

Ez a cikk több mint 2 éves.

„Elképzelhető manapság, hogy egy háziorvosi rendelésre csak telefonon lehet bejelentkezni? S ha felhívja egy 72 éves szívbeteg asszony a háziorvosát, mert vérnyomásproblémákkal küzd, s napok óta komoly megfázással, vélhetően tüdőgyulladással fekszik egyedül a lakásában, hogy ebben az esetben azt mondja neki a háziorvosa: nehogy bemenjen a rendelőbe, mert még megfertőz valakit?”

– kérdezte egy – azóta törölt – Facebook-posztban néhány nappal ezelőtt L. Simon László volt kultúráért felelős államtitkár, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.

L. Simon értetlenül állt a helyzet előtt, és azt kérte, „ezt senki se kenje a politikára és a háziorvosok fizetésére”. Kérdés, hogy akkor mi másra lehet „kenni”, ugyanis a nagy port kavart poszthoz kommentelők mellett a szóban forgó háziorvos és kollégái is megerősítették: L. Simon a valósággal találta szemben magát, a szabályokat pedig a kormány diktálja.

A Népszava megszólaltatta a volt államtitkár által kritizált háziorvost, aki röviden azt mondta: „Arra esküdtem fel, hogy segítsek az embereknek, s valamennyien betartjuk az előírásokat.” Hogy pontosan milyen előírásokról van szó, arról más háziorvosok beszéltek a lapnak, mondván, helyesen járt el L. Simon édesanyjának orvosa, ugyanis jelenleg is él a koronavírus miatt 2020-ban elrendelt telefonos bejelentkezési kötelezettség. Vagyis a betegnek telefonon kell elmondania, milyen tüneteket észlel magán, és ez alapján dönt a háziorvosa, hogy mikor és milyen formában látja el.

A lapnak nyilatkozó orvosok szerint a kormányzati szabályozáson belül is mindenki kialakította a saját protokollját: például van, ahol a rendelési idő elejére a nem lázas betegeket hívják be, és csak utánuk érkezhetnek a felsőlégúti tüneteket produkálók és a hőemelkedéses vagy lázas betegek. Az pedig alapszabály, hogy koronavírus-gyanús beteget nem hívnak be, így például egyikük szerint L. Simon László édesanyját sem engedhették volna a többi beteg közé. Az orvosok szerint ahhoz mentőt kell hívni, aki annyira rosszul érzi magát, hogy nem tud várni (persze nem elhanyagolható szempont a mentősök túlterheltsége sem – a szerk.) addig, amíg – telefonos egyeztetést követően – kimegy hozzá az orvos, általános betegségekkel pedig időpont nélkül is fogadnak pácienseket, akiknek viszont az időpontra érkezők miatt adott esetben várniuk kell.

A lapnak nyilatkozó orvosok közül többen is úgy vélekednek, hogy az előzetes telefonos konzultáció és időpontfoglalás valamelyest még könnyíti is mindenki dolgát, hiszen így el lehet kerülni, hogy sok beteg zsúfolódjon össze, így valaki épp a rendelőben fertőződjön meg, és az orvosok is könnyebben tudnak tervezni.

Hozzáteszik ugyanakkor: sajnos a leterheltség ettől még nem csökkent, továbbra is vannak adminisztrációs pluszmunkáik, sőt, újabbakat is kaptak, például azzal, hogy a hét elejétől megszűnt a mentőknél a tesztelés, így ezt is nekik kell elvégezniük.

Címlapkép: MTI/Balázs Attila