Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ellenzéki delegált leplezte le a számlálásnál ügyeskedő kollégáját Budafokon

Ez a cikk több mint 1 éves.

Tóth Endre, a Momentum országgyűlési képviselője számolt be róla a Facebook-oldalán, hogy (a végül általa megnyert) budafoki körzet egyik szavazó körében a voksok összesítésénél az egyik szavazatszámláló lebukott, amint egy érvényes szavazatot „javított át” érvénytelenre. A politikus posztja szerint, a szavazatszámlálás vége felé az egyik idős hölgy egyszer csak előkapott egy tollat. Tóth megjegyzi, aki volt már szavazatszámláló az pontosan tudja, hogy a toll tiltott eszköz, nem lehet senkinél a voksok összesítése közben.

„Egy gyors iksz a Fideszre is, így már érvénytelen az ellenzéki pártok közös listájára leadott eredeti szavazat. De mire befejezné a gyors mozdulatot, már tudja, hogy elbukott. Az ellenzéki delegált hangos tiltakozó szavai meglepetésként érik. Minden szem rászegeződik a teremben. Nem tudta észrevétlenül elcsalni egy választópolgár akaratát”

– írja Tóth. Az eset a Budafoki Hermann Ottó Általános Iskolában, a válszatókerület 23-as számú körében történt.

Tóth az eset miatt kifogással élt a Budapest 18. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottságnál (OEVB), ami a bemutatott jegyzőkönyvek alapján helyt adott a képviselőnek. Bár a vonatkozó törvény alapján pénzbírságot nem szabnak ki a szavazat-érvénytelenítésen kapott biztosra, de, mivel az ügyében a bűncselekmény gyanúja is felmerül,

ezért a helyi választási bizottság felkérte a választási irodát, hogy tegyenek feljelentést az ügyben az illetékes rendőrségnél.

„Az urnában még hat darab két iksszel érvénytelenített szavazat volt. Tettenérés híján róluk már soha nem fogjuk megtudni, hogy hat választó fejezte ki ilyen zavarosan a véleményét, vagy az önkormányzat által delegált hölgy követett el sorozatszavazatgyilkosságot. Budafok-Tétényben tehát történt választási csalás, még ha nem is volt olyan nagyságrendű, hogy veszélyeztesse az ellenzék helyi győzelmét”

-írja Tóth. És valóban, bár a bizottság döntése alapján tény, hogy legalább ebben a szavazókörben csalás történt, ezzel együtt az is kijelenthető, hogy a 2022-es országgyűlési választás nem ezen múlt – ezt jól mutatja az is, hogy az ellenzék nem élt kifogással a választás végső eredménye ellen.

A választás eredményéről, alakulásáról, hátteréről és ezek lehetséges értelmezéseiről itt olvashatóak szerzőink publicisztikái.

Ezzel együtt megerősítést nyert a civil szervezetek több hónapos munkájának eredményeként létrejövő széleskörű megmozdulás, aminek köszönhetően ezalkalommal minden egyes szavazókörben ült legalább két ellenzéki számlálóbiztos is. Hiszen, amint arról itt is írtunk korábban, ez négy évvel ezelőtt nem volt így, és az akkori választásokról a mostaninál jóval nagyobb számban kerültek ki visszaélésekről szóló beszámolók.

Címlapkép: MTI/Soós Lajos