Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

27 700-an jelentkeztek szavazatot számlálni a választási csalások elkerüléséért

Ez a cikk több mint 1 éves.

Több, mint 27 700-an jelentkeztek szavazatszámlálónak az április 3-i országgyűlési választásokra a 20k22 és a Számoljuk Együtt kampányában. A két szervezet célja 20 ezer ellenzéki, önkéntes szavazatszámláló összegyűjtése volt, hogy ezzel szinte minden választókörben legyen ellenzéki delegált a számláló bizottságokban. A taktikaiszavazas.hu szerint ezzel „az ellenzéki pártok vették az akadályt ezen a választáson”. A jelentkezés határideje tegnap 16 óra volt.

A taktikasziszavazas.hu portál megjegyzi azt is, így már majdnem az összes szavazókörbe sikerrel delegáltak ellenzéki szavazatszámlálókat., hozzáteszik:

„Mivel ez egy komoly, 18-20 órás munka lesz ezen a választáson, ezért fontos, hogy minél felkészültebb és ügyesebb munkát végezzenek majd a számlálók. Reméljük, ezen a választáson kevesebb adminisztratív hiba lesz, mint a korábbi választás során.”

A felkészüléshez a szervezetek online tanulási anyagokat biztosítanak, amikkel nem csak a visszaélések kiszűrését de azok megfelelő jelentését, jegyzőkönyvezését is segítik elsajátítani az önkéntes jelentkezőknek. A 20k22 Facebook-oldala szerint a képzést eddig 12 ezren el is végezték, teljes posztjukban megköszönik az önkéntesek jelentkezését, és jelzik, mostantól már csak a delegálási folyamattal foglalkoznak:

Amint arról korábban beszámoltunk, a szervezet korábban összegyűjtötte az Unhack Democracy kutatásai alapján a 2018-as választásokon tapasztalt visszaéléseket. Itt beszédes adat, hogy 2018-ban körülbelül 540 ezer szavazat leadása és összeszámolása zajlott ellenzéki felügyelet nélkül, szavazókörönként átlagosan 700 választásra jogosulttal számolva, és az országos 70,22%-os részvételt figyelembe véve. Ez abból is ered, hogy az ellenzéki pártok a négy évvel ezelőtti országgyűlési választásoknál nem használták ki a törvény adta lehetőségeiket: a Nemzeti Választási Iroda hivatalos adatai szerint az összes 10285 szavazókörben közel 1100-ban nem volt ellenzéki delegált.

Ez a mostani önkéntes szám mellett jóval csökkeni fog, így minden bizonnyal sokkal kevesebb voks kerül majd leadásra anélkül, hogy a kormánypárti biztosokon kívül bárki ellenőrizné őket.

A szavazatszámlálók jelentkezésével és az delegált ellenzéki számlálóval rendelkező körök számával kapcsolatban megkerestük a 20k22 szervezetet is. Cikkünket válaszukkal frissítjük!

Az ellenzéki szavazatszámlálók hiánya mellett komoly kihívást jelent turnusok óta az úgynevezett voksturizmus, amit a kormány tavaly legalizált, így , 2021 novembere óta, egy salátatörvénynek köszönhetően már nem számít közokirat-hamisításnak az, ha valaki (akár a választások idejére) fiktív lakcímet létesít. A BTK módosításának értelmében a tulajdonos hozzájárulásával vagy saját tulajdonú ingatlanra bárki bejelenthet lakcímet büntetőjogi szankció nélkül – akkor is, ha már az első pillanattól nyilvánvaló, hogy nem fog ott élni.

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor